Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb orosz csapatösszevonások az ukrán határnál

Létrehozva:

Műholdkép orosz katonai egységekről Jelnya városának északi szélén a szmolenszki területen 2021. november 21-én | Fotó: Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP

November elején hírszerzési adatok szerint csaknem 90 ezer orosz katona állomásozott az ukrán határ közelében, továbbá a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken. 

Az ukrán védelmi minisztérium szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet az Ukrajna és Oroszország közötti államhatár közelében, valamint az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten, Donyeck és Luhanszk megyékben. Az ukrán hírszerző ügynökségek által közöltek egybehangzók a helyzetről. A tárca hírszerzési főigazgatósága szerint 2021. november elejétől a határunk közelében és az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken összesen mintegy 90 ezer fős haderő összpontosul – idézi az Ukrajinszka Pravdát az Index.

Az ukrán védelmi minisztérium honlapján közzétett közleményben a tárca kifejtette, hogy ezek az erők magukban foglalják a déli és a nyugati katonai körzet 8. és 20. hadműveleti alakulatának csapatait, valamint az orosz Fekete-tengeri Flotta erőit és eszközeit. Emellett az ukrán határ közelében állomásoznak az orosz légierő és a légvédelem külön alakulatai és egységei. Az ideiglenesen megszállt donyecki és luhanszki területeken az orosz megszálló erők két hadtestet telepítettek.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy 2021 második felében Ukrajna határa közelében az orosz fegyveres erők parancsnoksága nagyszabású parancsnoki és törzsgyakorlatot tartott, amelybe bevonták a déli és a nyugati katonai körzet erőit, valamint a központi katonai körzet egyes egységeit és alosztályait, valamint légideszant-csapatokat. E hadműveleti és harci manőver befejezése után a központi katonai körzethez tartozó egységek és alegységek Oroszország európai részén maradtak, 260 kilométerre az ukrán államhatártól – közölte a minisztérium, hozzátéve, Oroszország időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat von az ukrán államhatár közelébe annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban, és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra.

A napokban a Washington Post számolt be elsőként arról, hogy Oroszország a tavaszihoz hasonlóan ismét nagyszabású csapatösszevonásokat hajtott végre Ukrajna határainál. A Politico pedig műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyek állítólag november 1-jén készültek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy Oroszország ismét csapatokat és haditechnikát összpontosít az ukrán határ közelében. 

Legnépszerűbb cikkeink