Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Volodimir Zelenszkij Londonba érkezett

Létrehozva:

Rövid látogatásra Nagy-Britanniába érkezett hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az utazást Zelenszkij jelentette be hétfő reggel a Twitteren, és nem sokkal később a Downing Street is megerősítette.

Az ukrán államfő – aki az elmúlt időszakban több más nyugat-európai országban is megfordult – úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be Ukrajna hadszíntéri és légi kapacitásainak bővítésében, és „ez az együttműködés folytatódik ma”.

„Találkozom barátommal, Rishivel”

– tette hozzá az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökre utalva.

Zelenszkij Twitter-bejegyzése szerint a felek tartalmas megbeszéléseket folytatnak négyszemközt, illetve a küldöttségek részvételével.

Sunak londoni hivatala nem sokkal később kiadott tájékoztatásában közölte: a brit kormányfő a megbeszélésen megerősíti Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia további több száz légvédelmi rakétát, illetve pilóta nélküli légi eszközt ad át Ukrajnának.

A Downing Street ismertetése szerint az utóbbiak között új, 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónok is lesznek.

Ezeket az eszközöket London a következő hónapokban szállítja. A felszerelések segítik majd a várt ukrán katonai előrenyomulást az orosz erőkkel szemben – fogalmaz hétfői tájékoztatásában a brit miniszterelnöki hivatal.

Zelenszkij, aki legutóbb februárban járt Londonban, a brit parlament két házának tagjai előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal azonban akkor még meglehetősen tartózkodó módon reagált Zelenszkij kérésére, hangsúlyozva: repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

(Kiemelt képünk: Rishi Sunak brit miniszterelnök (r) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a miniszterelnök hivatalos vidéki rezidenciáján, Chequersben, a Londontól északnyugatra fekvő Ellesborough közelében 2023. május 15-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Nagy-Britanniába érkezett, hogy találkozzon Rishi Sunak miniszterelnökkel, aki „több száz” légvédelmi rakétát és nagy hatótávolságú támadó drónt is ígért Oroszország inváziójának kivédésére. Carl Court / POOL / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink