Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Két európai beteg újra megfertőződött a koronavírussal

Létrehozva:

Az ismételt fertőzéses esetek átírhatják a tudomány álláspontját az immunitásról.

Egy holland és egy belga beteg is újra megfertőződött a koronavírussal. Martin Koompans virológus azt mondta: a holland beteg idős, és az immunrendszere is legyengült.

Az első hasonló eset múlt héten derült ki: négy hónappal a gyógyulása után ismét megfertőződött a koronavírussal egy hongkongi férfi. A 33 éves férfi éppen Spanyolországból tért vissza Hongkongba, amikor kiderült, hogy újra koronavírusos.

Nem voltak egyéb betegségei, és tünetmentesen vészelte át a második alkalmat, de márciusban lázra, száraz köhögésre és fejfájásra panaszkodott. Az ismételt fertőzéses esetek kérdéseket vethetnek fel az immunitással és a készülő vakcinákkal szemben.

„A gyógyultakat nem szabad immunisnak tekintenünk” – mondta Kelvin Kai-Wang Too a The Guardiannek. Nekik is meg kell kapniuk a védőoltást, maszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

„Tekintve, hogy mennyien fertőződtek meg világszerte, egy ilyen eset nem meglepő, még akkor sem, ha ritkának tűnik. Szerintem a hongkongi egyetem értelmezése túlzó ahhoz képest, hogy csak egy példát láttak. Lehet, hogy a második fertőzés kevésbé komoly” – ellenkezett Jeffrey Barrett, a Wellcome Sanger Institute tanácsadója.

Koopmans is inkább az utóbbi állítással ért egyet: a holland szakember szerint amíg nem derül ki, milyen gyakori az újrafertőződés, addig nem ad okot aggodalomra. (Guardian)

Legnépszerűbb cikkeink