Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Százezer köbméter iszapot vesznek ki a Balatonból

Létrehozva:

Aggodalomra ad okot a vízminőség, túl sok a kékalga.

Két kotróhajóval kisebb hegynyi iszapot vesznek ki a Balatonból – írja a 24.hu. A 100 ezer köbméter iszap kivételével a kékalga-burjánzást akarják visszavetni. A tó vízminősége aggodalomra ad okot: a problémát a kékalgák túlzott elszaporodása okozza, és korántsem merül ki abban, hogy a víz felszínén lebegő telepeik rontják a fürdőzés élményét. Ezen élőlények anyagcsereterméke ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek bőr- és szemgyulladást, lenyelve gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak. A kékalgát az ivóvízből is nagyon nehéz kiszűrni.

A hajók a kotrás során az üledék felső 20-30 centiméteres rétegét, az úgynevezett finomfrakciójú lebegő üledéket távolítják el egy „porszívó” jellegű szívófejjel. Emellett mélykotrást is alkalmaznak, ezzel a mederfenéken 1,5-2 méter mély „gödröket” alakítanak ki, amelyekben a lebegő iszap koncentrálódik, és nem tud tovább vándorolni a fenéken. Jelenleg két kotróhajó dolgozik, napi kapacitásuk 400 és 800 köbméter, egy nap alatt tehát 1000-1200 köbméternyi iszapot képesek eltávolítani – mondta az OVF a 24.hu-nak.

A tavalyi év előtt utoljára 1994-ben volt algavirágzás a Balatonban. Tavaly augusztusban azonban a szakembereket is meglepte, hogy a tó nyugati részén ismét nagy tömegben jelentek meg a kékalgák – a folyamatnak hamar vége is szakadt, mikor szeptemberben megszűnt a kánikula. Idén azonban újra elkezdődött, a melegebb időszakban több helyen is a határértéket megközelítő vagy elérő algakoncentrációt mértek (a határérték 50 mikrogramm egy liter vízben).

Legnépszerűbb cikkeink