Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Adatvédelmi bírságot kapott a leggazdagabb magyarok listáját készítő Forbes

Létrehozva:

Kép forrása: dennizn / Shutterstock

Jelentős bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a magyar Forbes magazin kiadója ellen a leggazdagabb magyarokat illetve a legnagyobb magyar családi vállalkozásokat ismertető anyagai miatt. A panaszosok a Hell Energy tulajdonosai voltak.

Bírságot szabott ki Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Forbes magazint kiadó Mediarey Hungary Services Zrt.-re, az oldalán elérhető dokumentumok szerint jogellenes adatkezelés, valamint a panaszosok joggyakorlásának nem megfelelő biztosítása miatt indított adatvédelmi hatósági eljárásban büntették összesen 4,5 millió forintra – írja az mfor.hu

A bírság két tételből, egy 2 millió és egy 2,5 millió forintos büntetésből tevődik össze. A 2,5 milliós bírságot azért szabta ki a hatóság, mert a Forbes 2019 januárjában megjelent, 50 leggazdagabb magyart tartalmazó kiadványának nyomtatott és online változatánál és a 2019 szeptemberi, legnagyobb családi vállalkozásokat összeszedő nyomtatott és online kiadványoknál a végzés szerint a magazin nem megfelelően végezte el az érdekmérlegelést a listákhoz szükséges adatok kezelésekor, illetve nem szólt előre a panaszosoknak, hogy felkerülnek a listára. Abban is vétkes volt a Forbes a hatóság szerint, hogy a panaszosokat nem tájékoztatta előre arról, hogy milyen jogaik vannak az adataik kezelése elleni tiltakozáshoz, illetve, miután a panaszosok mégis tiltakoztak nem bizonyította, hogy a panaszosok adatainak nyilvánosságra hozását olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek a panaszos érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben. Mindezzel a Forbes a hatóság szerint megsértette az általános adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR több pontját is.

A lap emlékeztet rá, hogy a januári Forbes visszahívásának híre még a New York Times-hoz és a Washington Posthoz is eljutott. A Hell Energy egyik tulajdonosának nem tetszett, hogy felkerült a leggazdagabb magyarok-listára, szerinte a neve és néhány adatának említése megsértette a GDPR-törvényt, a Fővárosi Törvényszék pedig neki adott igazat, a magazint így visszahívták az újságosstandokról. Holott a cég tulajdonosának a neve publikusan elérhető a céginformációs rendszerekben, így a magyar kormány által működtetett, hivatalos adatbázisban, az e-cegjegyzekben is.

 

Legnépszerűbb cikkeink