Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bírság vár a szétdobált e-rollerekre

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Július elsejétől 5.000 forintra bírságolhatják azt, aki szabálytalanul parkol az e-rollerekkel és a bérelt kerékpárokkal Budapest belső kerületeiben, döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A cél az, hogy ne legyenek eldobált rollerek a városban. A szabályozás kezdetben a V., VI., VII. és VIII. kerület kijelölt részeire terjed ki. Itt mikromobilitási pontokat hoznak létre, és csak azokon lehet felvenni és leadni az eszközöket. A nem a kijelölt helyszíneken hagyott e-rollerek és kölcsönbiciklik után a szolgáltatók naponta 5.000 forint közterület-használati díjra büntethetők, amit továbbháríthatnak a használókra. A szolgáltatóknak az általuk üzemeltetett valamennyi mikromobilitási eszközt egyedi azonosítójellel kell ellátniuk a jogszerű közterület-használat ellenőrizhetősége érdekében.

A testület az ülésén elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV és a Budapesti Közművek idei üzleti tervét is. A BKV 26 milliárdos veszteséggel számol. Az energiaárak drasztikus emelkedésének ellensúlyozására az államtól kérnének 14 milliárd forintnyi kompenzáció. Továbbá tízmilliárd forint folyószámlahitelt vennének fel, amiből négy milliárdot szállító számlán átütemeztetnének és a maradék hatmilliárd forint kifizetését áttennék jövő évre. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a járatritkítás és a szolgáltatás színvonalának csökkentése sem lenne jó döntés, kormányzati segítség nélkül nem fenntartható a budapesti közösségi közlekedés. 

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy a kormány két intézkedésével is 100 milliárd forintot vett el a fővárostól, míg az önkormányzatok nem vehetnek fel hitelt és adót sem vethetnek ki. „Ez a pénz hiányzik ebből az üzleti tervből. Nem vitték haza, ott van az állami költségvetésben” – fogalmazott, majd azt is megjegyezte, hogy nem támogatást kérnek, hanem csak azt, ami jár, mivel a magyarországi GDP 38 százalékát Budapesten termelik meg. 

A közgyűlés pontosította a közterületi reklámberendezésekkel és reklámfelületekkel kapcsolatos szabályokat, amely szerint közterület-használatnak minősül a közterület határán álló épületre, annak homlokzatára való kihelyezésük. A rendelet szerint maximum 9 négyzetméteres homlokzati reklámfelületekre adható közterület-használati hozzájárulás.

168 / MTI

Legnépszerűbb cikkeink