Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tunéziában tárgyalt a határvédelemről Várhelyi Olivér

Létrehozva:

Az Európai Bizottság 10 millió euróval támogatja az észak-afrikai ország határvédelmét.

Sikeresnek ítélte tunéziai látogatását a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér. A politikus Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel és Ylva Johanssonnal, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjával látogatott el az észak-afrikai országba.

Az Európai Bizottság hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában – magyarázta. Az Európai Bizottság tízmillió euró további támogatást ajánlott fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket és a parti őrséget. Egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

Várhelyi elmondta: az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat. Munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak. A politikus a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is.

Legnépszerűbb cikkeink