Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Pénteken tárgyalnak az EU külügyminiszterei a fehérorosz helyzetről

Létrehozva:

Az Európai Unió szerint a vasárnapi elnökválasztás nem volt szabad és tisztességes.

A Fehéroroszországgal szembeni szankciók visszahelyezéséről tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei pénteken – írja a BBC. Az EU külügyi biztosa, Josep Borrell szerint a fehéroroszok „megmutatták, hogy demokratikus változásokat akarnak”, a rendőrök pedig aránytalan erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben. A kedd esti tüntetés alkalmával már az autójukból is kirángatták az embereket a rendőrök.

Szvetlana Cikanouszkaját, az ellenzéket vezető jelöltet hét órán keresztül tartották fogva a fehérorosz hatóságok, miután bement a választási bizottsághoz. Előkerült róla egy videó is, amiben zavartan arra kéri a tüntetőket, hogy ismerjék el Luksaenka győzelmét. Cikanouszkaja kedd reggel Litvániába utazott, és azóta is ott tartózkodik.

Több ellenzéki hírportál elérhetetlenné vált Fehéroroszországban, ez a BBC szerint ezek szerda reggelre helyreálltak. A tut.by ellenzéki portál szerint az újságíróikat Minszkben, Brestben és Grodnoban is megtámadták, és az operatőrnek is nekiestek. A BBC szintén jelezte, hogy megtámadták az újságírói stábjukat.

 

Legnépszerűbb cikkeink