Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Duda: azonnal engedjék szabadon a fehérorosz politikai foglyokat!

Létrehozva:

A lengyel elnök az ENSZ-hez, a miniszterelnök pedig az Európai Tanács vezetőjéhez fordult.

Az ENSZ-nek küldött segítségkérő levelet Andrzej Duda lengyel államfő. Duda a fehéroroszországi politikai foglyok szabadon bocsátását kéri, és arra kéri az ENSZ tagállamait, hogy ne legyenek közömbösek a fehéroroszországi események iránt – írja az MTI.

A lengyel külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski szerint az EU hasonló vonakodással reagál a fehéroroszországi helyzetre, mint amikor Oroszország megtámadta Grúziát 2008-ban. Európa gyengeségének nevezte, hogy sok az ellentétes érdek, az emberi jogokról és a szabadság védelméről szóló jelszavak pedig „nem szükségszerűen fontosabbak egyes európai országok geopolitikai érdekeinél”. Varsó kezdeményezésére az uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli videokonferencia keretében tanácskoznak a fehéroroszországi helyzetről, és a törökországi, a venezuelai és a libanoni állapotról is tárgyalnak. A fehéroroszországi helyzetet az uniós külügyminiszterek informális augusztusi berlini értekezletén is megvitatják.

Michel szeptemberre tolná a megbeszélést

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult, hogy minél hamarabb rendkívüli csúcstalálkozót hívjanak össze. Michel viszont elmondta: a témát a szeptemberi brüsszeli csúcson tűzik napirendre. Pawel Jablonski lengyel külügyminszter-helyettes egy szerdai rádióinterjúban elmondta: Varsó követelni fogja, hogy az EU a szeptemberi csúcsnál korábban tegyen olyan lépéseket, amelyek „megakadályozzák, hogy a fehéroroszoroszági helyzet kezelhetetlenné váljon”.

A lengyel diplomácia szerdán megerősítette, hogy lépéseket tesz három, Minszkben őrizetbe vett lengyel állampolgár megsegítésére.

 

Legnépszerűbb cikkeink