Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hadházy nem kapott választ arra, hogy hány maszk készült a sátoraljaújhelyi gépsoron

Létrehozva:

Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő írásban kérdezte meg Szijjártó Péter külügyminisztert arról, hogy hány maszkot gyártottak le eddig a Kínából beszerzett géppel, de a kérdésére nem kapta meg a választ – írja a hvg.hu.

Április elején érkeztek a hírek, hogy megérkezett Kínából a maszkgyártó gép, ami képet 2,8 millió darab maszkot legyártani egy hónap alatt. A gép a sátoraljaújhelyi börtön területén üzemel, Orbán Viktor pedig egyszer el is látogatott oda, amiről videó is készült. Ekkor azonban a gép még nem működött.

Hadházy most a következő kérdésekre várt választ:

  • Üzemel-e jelenleg a maszkgyártó gép(sor), s ha igen, hol?
  • Milyen típusú maszkok gyártására alkalmas a Kínából beszerzett gyártósor?
  • Milyen mennyiségben gyártottak eddig maszkokat a hivatkozott maszkgyártó gépen?
  • Hová kerültek a legyártott maszkok, kinek adtak át- vagy értékesítettek azokból és milyen mennyiségben?

Szijjártó Péter helyett Pintér Sándort a belügyi tárca vezetője írt választ, amiből csak annyi derült ki, hogy „a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön területén üzembe helyezett gépsor egyszer használatos egészségügyi szájmaszkok gyártására alkalmas.”

Pintér hozzátette, hogy „a büntetés-végrehajtási szervek az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek enyhítése érdekében minden erőfeszítést megtesznek a védőeszköz szükségletek kielégítésére, a védőeszközökkel való folyamatos ellátottság biztosítására.”

Legnépszerűbb cikkeink