Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fele annyiért vásároltak lélegeztetőgépeket Szlovéniában, mint Magyarországon

Létrehozva:

Korrupciós ügyben nyomoznak a szomszéd országban. Az érintett vállalattal a magyar Külgazdaság és Külügyminisztérium is üzletelt.

Összesen 11 helyszínen tartott házkutatást a szlovén nemzeti nyomozóiroda, hogy kiderítsék, hogyan történtek a koronavírus-járvány alatti egészségügyi védőfelszerelések és lélegeztetőgépek beszerzései – írja a Napi.hu. Mint írják néhány héttel korábban előkerült egy hangfelvétel, amelyen a szlovén egészségügyi ellátó vezetőit – akik a vásárlásokért feleltek – utasítja Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter, hogy minél előbb írják alá a szerződést a Geneplanet nevű céggel, hogy elindíthassák a respirátorok megvásárlását.

A hatósági vizsgálat miatt Pocivalseket őrizetbe vették, kihallgatták, Ales Hojs belügyminiszter pedig lemondott, mert nem tudta megszüntetni a nyomozást.

A gyanú szerint a közbeszerzés irányított volt, és túlárazott is lehetett, ami miatt költségvetési csalás és károkozás miatt nyomoznak. A lap szerint Szlovéniában átlagosan 9,5-10,5 millió forintot fizettek egy darab lélegeztetőgépért, míg Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztérium beszámolója szerint összesen 300 milliárd forintért vásároltak 16 ezer darabot, ami gépenként átlag 19,8 millió forintot jelent.

Mint írják: magyar és a szlovén beszerzés között nemcsak annyi a közös, hogy drágának tűnnek. Összeköti őket a kisebb ljubljanai kormányválságot előidéző főszereplő, a Geneplanet Diagnostika d.o.o. nevű cég, amely a magyar beszerzésekben is részt vett. A cég a koronavírus-járvány előtt DNS-diagnosztikai, genetikai és egyéb laborvizsgálatokat végzett magánellátásban, mégis ők lettek megbízva az eszközellátmány beszerzésével.

Legnépszerűbb cikkeink