Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

51 új villamoszerelvény érkezhet Budapestre a következő években

Létrehozva:

A BKK lehívhatja a 2014-ben kötött villamosbeszerzés utolsó opcióját.

„Nagyon fontos és jó hír: a ma este közzétett kormánydöntés szerint a 2014-ben kötött villamosbeszerzési szerződés utolsó, 51 darabos opcióját is lehívhatja a BKK – Budapesti Közlekedési Központ uniós és kormányzati finanszírozásban. 46 darab normál és 5 darab, az 1-es vonaláról ismert 56 méter hosszú villamos érkezhet így még a már közlekedő alacsonypadlós villamosok mellé Budapestre” – közölte Vitézy Dávid saját Facebook-oldalán.

A korábbi államtitkár emlékeztetett: a CAF-beszerzés az elmúlt 35 év legnagyobb villamosbeszerzése volt Budapesten.

„Hosszas tendereztetés után a BKK vezetőjeként még 2014-ben írtam alá a szerződést a spanyol CAF-fal, a világ egyik vezető járműgyártójával és rendeltünk első körben 47 darab villamost Budapest számára, melyek azóta is járnak többek között az 1-es, a 3-as és a Budai Fonódó (17, 19) vonalain.”

Hozzátette: a szerződést előrelátóan jelentős opcióval kötöttük meg, így a Fővárosnak és a BKK-nak további 77 db villamos megrendelésére maradt még lehetősége.

„Akkor ezt sokan nem értették, kritizálták, pedig a szerződés az inflációt követve még a 2014-es árakon biztosítja mindmáig az új villamosok rendelését, ami nem kis szó, hisz ilyen áron egy új tenderen ma már megközelítőleg sem kapna ajánlatot a BKK, a duplája is jó ár lenne.

Mint írja: 5 éve a BKK 26 darab új villamost rendelt meg ebből az opcióból, 99%-os uniós és állami támogatás mellett. Ezek már forgalomba álltak 2020 körül.

(Kiemelt képünk: illusztráció. 2021.02.10. Emberek várják a megállóban a villamost télen eső után. fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink