Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megkezdődött a feldarabolt újságíró gyilkosainak pere

Létrehozva:

Megkezdődött pénteken távollétükben egy isztambuli bíróságon 20 szaúdi gyanúsított tárgyalása Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018 őszi meggyilkolásának ügyében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Tizennyolc embert előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, további kettőt – Ahmed al-Aszírit, a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetőjét, valamint Szaúd al-Kahtánit, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasát, volt tanácsadóját – pedig bűnpártolással vádolnak. Az ügyészség mindannyiukra súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért. Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt. Akkori menyasszonya, a török állampolgárságú Hatice Cengiz, kint várakozott, de már nem látta kijönni a vőlegényét.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és nyugati kormányok úgy vélik, hogy az újságíró eltüntetésére valószínűleg Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot. Szeptember végén Mohamed bin Szalmán koronaherceg még úgy fogalmazott: ő viseli a felelősséget Hasogdzsi meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog, azt viszont továbbra is tagadta, hogy ő rendelte volna el a gyilkosságot. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink