Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kínai internálótáborokból származó emberi hajat foglaltak le

Létrehozva:

Az amerikai szövetségi hatóságok szerdán olyan hajfonatokat és egyéb szépészeti termékeket foglaltak le New Yorkban, amelyek feltételezhetően kínai
internálótáborokban őrzött rabok hajából készültek.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége (CBP) az AP helyi hírügynökségnek arról számolt be, hogy 13 tonnányi, mintegy 800 ezer dollár értékű terméket foglaltak le.

Brenda Smith, a CBP kereskedelmi hivatalának ügyvezető-helyettese azt mondta, az ilyen termékek előállítása nagyon súlyosan sérti az emberi jogokat. Lefoglalásukra adott utasítás világos és közvetlen jelzés mindenkinek, aki az Egyesült Államokkal akar kereskedni, hogy Amerikában nem tűrik el az ilyen tiltott és embertelen termékek forgalmazását.

Feltehetően kínai elítéltek hajából készült hajfonatok New Yorkban 2020. július 1-jén / Fotó. MTI/AP

Idén ez már a második alkalom, amikor ilyen kínai termékeket foglaltak le az Egyesült Államokban.

A mostani szállítmányt a Lop megyei Meixin Hair Product nevű cég készítette. Egy hasonló, májusban lefoglalt küldeményt a Haolin Hair Acessories vállalat állította elő, bár a cég hajfonatairól kiderült, hogy nem emberi hajból, hanem szintetikus anyagból készültek.

Mindkét cégnek a nyugat-kínai Hszincsiang régióban van székhelye, ahol az AP jelentése szerint az elmúlt négy évben az ujgur kisebbség egymillió vagy annál több tagját vették őrizetbe. Börtönökben és internáló, átnevelő táborokban tartják fogva őket, bántalmazzák a rabokat, egyben arra kényszerítik őket, hogy tagadják meg muzulmán vallásukat és anyanyelvüket. Kínában azt gyanítják a többségében muzulmán ujgurokról, hogy eltérő kultúrájuk, nyelvük és vallásuk miatt szeparatista irányzatokat támogatnak.

A kínai külügyminisztérium cáfolta az ujgurokat fogva tartó táborok létét, és azt állítja, hogy a táborokban szakképzés folyik.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink