Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Autómentesíti belvárosát a világ legélhetőbb városa – Bécsről van szó, igen

Létrehozva:

Fotó: Ken Hori/Pixabay

Új közlekedési koncepciót fogadtak el az osztrák főváros belvárosának forgalomcsillapításával kapcsolatban, amely még ősz előtt megvalósul.

Eszerint nagyrészt megszűnik az átmenőforgalom és egy csendesebb, jobb levegőjű és összességében élhetőbb kerületet kapnak a bécsi polgárok.

Bécs lesz az első olyan nagyváros német nyelvterületen, ahol forgalomcsillapító intézkedésekkel tehermentesítik a belvárost, vagyis a lehető legtöbb autót tiltják ki onnan. Az osztrák főváros ezzel egy újabb lépést tett a fenntartható és klímabarát közlekedés felé, és még közelebb jutott ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon – adta hírül Bécs város külképviseleti irodája.

A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, ami a lehető legtöbb ember javát szolgálja. A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek többek között  a belvárosi, vagyis az első kerületi lakosok és a fogyatékossággal élők, valamint nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem lehet tömegközlekedni – például rendőrök, orvosok. Kerékpározni természetesen továbbra is szabad.

Az intézkedés elsősorban az átmenő forgalmat kívánja csökkenteni; ha minden a terv szerint megy, itt akár harminc százalékos mínusz is elérhető, ami nagyban hozzájárul majd a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához és a zajszennyezés csökkentéséhez a belvárosban. Ugyanilyen fontos azonban, hogy a helyieknek több parkolóhely áll majd rendelkezésére a környéken, ugyanakkor összességében csökken a parkoló autók száma és nő a szabadon felhasználható tér. A forgalomcsillapított belváros koncepciója még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósul.

A Mercer „Legélhetőbb városok listájának” első helyén az elmúlt tizenegy évben zsinórban az osztrák főváros végzett az élen. 

Legnépszerűbb cikkeink