Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Pompeo: Bolton hazug és áruló

Létrehozva:

John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó az amerikai külügyminiszter szerint hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a volt főtanácsadó meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a „szent bizalmat, amely a néppel köti össze”. Közleményében Pompeo ugyan nem cáfolja konkrétan azt a Bolton könyvében megjelenő állítást, miszerint ő maga mondta 2018-ban Boltonnak, hogy Donald Trump elnök „csupa marhaságot beszél”, de azt írja, hogy a volt főtanácsadó „számos hazugságot terjeszt, jól becsomagolt féligazságoktól kezdve egészen a nyílt valótlanságokig”.

„Barátaink a világban jól tudják, hogy Trump elnök Amerikája jobbá teszi a világot” – írja rövid közleményében Pompeo, amelyből az is kiderül, hogy ő maga még nem olvasta Bolton A szoba, ahol történt című memoárját. „Én is ott voltam, abban a szobában” – utal a könyv címére közleményében az amerikai külügyminiszter.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben, lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben, amely a legújabb terv szerint június 23-án jelenik meg. Tájékozatlannak és alkalmatlannak írja le Trumpot, Pompeóról pedig azt állítja, hogy bár nyilvánosan rendíthetetlenül kiáll Trump mellett, a háta mögött élesen bírálja.
Az igazságügyi minisztérium azonban kedden beperelte Boltont, hogy késleltesse a megjelenést, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését, mert az – a tárca álláspontja szerint – eredeti formájában „kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának”.

John Bolton hallgatja Donald Trumpot a Fehér Házban egy 2018. május 17-i megbeszélésen / Fotó: Andrew Harrer / EPA/POOL

A minisztérium szerdán sürgősségi kérelemmel egészítette ki a keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon, és már pénteken tárgyalást szeretne. Azzal is vádolja a kormány a volt tanácsadót, hogy információinak nyilvánosságra hozatalával megsérti a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Bolton csütörtökön arra kérte a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy utasítsa el az igazságügyi minisztérium keresetét, mert megalapozatlannak tartja. Ügyvédei szerint a memoár megjelenésének akadályoztatása sajnálatos ürügyként szolgál arra, hogy elfedjék azokat a határozott politikai erőfeszítéseket, amelyekkel el akarják fojtani Bolton szólásszabadsághoz fűződő jogát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink