Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Csapó! – hamarosan újraindul a magyar filmipar

Létrehozva:

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes kapacitásra kapcsolhat a magyarországi filmipar – foglalta össze Káel Csaba Világgazdaságnak adott nyilatkozatát az MTI.

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, hogy Magyarország nem léptetett életbe forgatási tilalmat a veszélyhelyzet alatt, így például a Hosszú Katinkáról szóló nagyszabású portréfilm készítése szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett folytatódhatott. Ugyanakkor a korlátozások miatt több produkció munkálatai is megcsúsztak.

A Nemzeti Filmintézetben a lap érdeklődésére elmondták: egyetlen film készítése sem hiúsult meg, mert még márciusban átütemezték a folyamatban lévő gyártások finanszírozását. Az NFI támogatásával készülő alkotások közül mindössze az Átjáróház forgatását kellett megszakítani, de hétfőtől az is folytatódik.

Tíz állami támogatással megvalósuló mozifilmnél későbbre halasztották a forgatás kezdetét, 16 mozifilm van utómunkálati fázisában, ezek befejezését és bemutatását idén és 2021 elejére tervezik az alkotók és a forgalmazók.

Az, hogy a járvány mekkora kiesést okozott a szegmensben, elsősorban azon múlik, hogy mikor folytatódnak a félbehagyott külföldi produkciók, ami a beutazási korlátozások feloldásának függvénye – írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy mivel már leszerződtek a magyar partnerekkel, ezért amint lehet, minden bizonnyal folytatni fogják a forgatásokat. Magyarországon készül például a Halo című Showtime-sorozat, a Terra Vision című Netflix-széria, a Dűne, a The Nightingale és a Birds of Paradise című mozifilm.

Legnépszerűbb cikkeink