Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Poszt-covid: hajhullás és pulikutya-szag

Létrehozva:

Milyen tapasztalatok gyűltek össze eddig  a Covid hosszútávú hatásaival kapcsolatban? – próbálta kipuhatolni a Nemzeti Népegészségügyi Központnál a Portfolio. A központ ugyan nem válaszolt, de a portál így is roppant tanulságos tapasztalatokat osztott meg olvasóival. 

„Cifra dolgok jönnek elő. A tüdő kötőszövetes károsodását, vagy a szívizomgyulladást még értettük, de azt, hogy a betegség után valakinek miért hullik foltokban a haja, miért csak 3 kellemetlen szagot érez, a többit pedig nem, vagy miért vannak bőrérzékelési zavarai, amit semmi sem magyaráz, az számunkra is furcsa volt” – sorolta a poszt-Coviddal kapcsolatos tapasztalatait Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályának orvosa.

Zacher beszámolt olyan esetről, amikor valaki csak a vas, a szalámihéj és az ázott pulikutya szagát érezte a betegség után, a többi szagot nem. Illóolajok 20-25 másodperces szagoltatásával próbálták őt visszahozni a szagok világába, egy idő után sikerrel. Az egyik férfi betegük bőrégéssel kapcsolatos problémájára is sikerült megoldást találni. Ő mindig ugyanott érzett égő, viszkető érzést, ha felöltözött. Sem bőrirritációt jelző hagyományos tünetei, sem idegrendszeri, vagy idegvégződésekkel kapcsolatos problémái nem voltak. Speciálisan, a koronavírus után jelentkeztek ezek a tünetek, nála is sikerült ezeket csillapítani. Más kérdés, hogy az orvosok nem tudják, hogyan.

Nincsenek még ezekre a koronavírus utóhatásokat bevetett kezelési protokollok, tulajdonképpen kísérleteznek a különféle terápiákkal – összegzett Zacher.

Vannak, akiknek visszatérő rémálmaik vannak, de olyan is akad, aki memóriaproblémákkal küzd. A memóriazavarnál például jó terápiának bizonyult a verstanulás. Még nekünk is nagyon sokat kell tanulnunk ezeknek a hatásoknak a kezeléséhez. Nemzetközi sztenderdek sincsenek nagyon erre – mondta az orvos. Sok betegnél egyébként pszichoszomatikus tüneteket is tapasztalnak. Például, teljesen indokolatlan fulladást, amikor már rég nincs a szervezetében a vírus. Az esetükben a pszichoterápia jelent megoldást, hogy le tudják küzdeni a betegséggel kapcsolatos félelmeiket – magyarázta Zacher Gábor.

Orvosok korábbi megállapítása szerint poszt-Covidra utalhat az  állandó a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogás-érzés vagy a mellkasi fájdalom, a mással nem magyarázható kiütések, a hasmenés és a visszatérő hasi fájdalmak, valamint az ízérzékelés teljes megszűnése – akár majdnem fél évre is.

ph

(Kiemelt kép: SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink