Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Bezártak több iskolát 

Létrehozva:

Több iskolában is olyan sok a koronavírus-fertőzött, hogy kénytelenek voltak visszatérni a digitális oktatáshoz – mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás úgy tudja, három vagy négy olyan iskola van, ahol teljesen bezártak, és egy tucat esetben rendeltek el tantermen kívüli oktatást.

Totyik szerint ez jelzés arra vonatkozóan, hogy az oltás szükséges, de nem elégséges feltétel. Ausztriához hasonlóan minden osztályt hetente legalább egyszer teszttel ellenőrizni kellene, és ott, ahol egy fertőzött tanulót is találnak, azonnal zárni kellene az osztályt, vagy ha olyan szintet ér el a fertőzöttek száma, akkor a teljes intézményt – ismertette javaslatukat a PSZ alelnöke. 

Hozzátette: amikor a fertőzés megjelenik egy intézményben, azonnal zárni kellene. Emellett a karantén a kontaktkutatás is fontos. Totyik Tamás szerint ha a magyar kormányzat ebbe az irányba tenne lépéseket, akkor sokkal nyugodtabbak lennének. „Most attól félünk, hogy nagyon nagy árat fogunk fizetni azért, hogy nem kellő időben, nem kellő határozottsággal lép fel a kormány, és ez komolyabb folyamatot is elindíthat, nagyobb fertőzési szintet fognak elérni az oktatási intézmények, ha a karanténintézkedéseket nem fogják megtenni” – fogalmazott. A szakszervezeti alelnök szerint aggasztó az is, hogy a hátrányos helyzetű régiókban nagyon alacsony az oltási hajlandóság, és oltóbuszokkal kellene végigjárni ezeket a területeket.

A pedagógusok átoltottsága 80-85 százalék körüli értéken stagnál. Totyik Tamás szerint az egészségügy után itt a legmagasabb az átoltottsági szint a kormányzati kommunikáció alapján. A 12-18 éves korosztályban a tanulók harmada van beoltva. Az Emmi és a Klebelsberg Központ nem reagált az InfoRádió megkeresésére.

ph

(Kiemelt kép: DIMÉNY ANDRÁS)

Legnépszerűbb cikkeink