Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az Elkxrtuktól az anarchiáig

Létrehozva:

Rövid, vitákban mégis gazdag ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Szó esett a használt villamosok beszerzésére kiírt közbeszerzésről, a Széna tér fejlesztéséről és a Csömöri úti buszvárókról is.

Karácsony Gergely a napirendi vita előtt bejelentette, hogy – amennyiben ez szükséges lesz – 13 óra 30 perckor szünetet fog elrendelni és az ülést 16 óra 30 perckor folytatják. Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a napirendi vitában kifogásolta a szünet elrendelését és arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy „ha halaszthatatlan programja van” akkor valamely helyettese vezesse le az ülést. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes válaszában jelezte, hogy a közgyűlés több tagja Vitányi Iván temetésére hivatalos, e mellett úgy ítélték meg, hogy az ülést be lehet fejezni 13 óra 30 percig.

A frankfurti villamosokról

Ahogy arról tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a közgyűlésben napirend előtt az Elkxrtuk című játékfilm kapcsán alakult ki purparlé. Ezt követően Láng Zsolt fideszes frakcióvezető azt is nehezményezte, hogy a főpolgármester a veszélyhelyzet június 15-ei feloldása előtti napon a közgyűlés nélkül döntött arról, hogy a főváros 7,6 milliárd forintért használt villamosok beszerzésére írt ki közbeszerzést. A frakcióvezető szerint a közbeszerzést egyértelműen a frankfurti villamosokra írták ki, nem véletlen, hogy a Közbeszerzési Hatóság hivatalból indított eljárást az ügyben. Lángnak Tüttő Kata főpolgármester-helyettes válaszolt. „A főváros nem hobbiból vásárol használt villamosokat, de ez, sajnos, pénzkérdés” – mondta Tüttő, hozzátéve, hogy a 30 évre tervezett, 50 éve forgalomban lévő villamosokat muszáj lecserélni, miközben a koronavírus-járvány alatt a kormány 80 milliárdot elvett a fővárostól. Tüttő szerint a közbeszerzést nem a frankfurti villamosokra, hanem a budapesti sajátosságokra írták ki, használt villamost ugyanakkor nem árulnak minden sarkon. „Attól félek, hogy a Közbeszerzési Hatóság politikai döntése miatt a villamosok sosem fognak megérkezni Budapestre. Ez csak erősíti bennem, hogy a Budapest Fejlesztési Központot indokolt lenne megszüntetni” – válaszolta Tüttő. 

A Széna térről

Láng Zsolt, aki egyben volt II. kerületi polgármester, a Széna tér fejlesztéséről szóló napirendi pont tárgyalása során érdeklődött arról, miért csúszik a tér átadása. „Az, hogy Budapesten nem történik semmi és nincs elég felújítás… Én a múlt héten még azt hallottam önöktől, hogy túl sok van egyszerre” – válaszolta Karácsony Lángnak, majd átadta a szót Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek, akinek válasza szerint a módosításra a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében volt szükség. Amint Őrsi Gergely II. kerületi polgármester válaszából kiderült, a teret jövő tavasszal át tudják adni, azaz késedelemmel nem, csak átütemezéssel jár a módosítás, melyet végül Láng Zsolt is megszavazott. 

A Csömöri útról

Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester a névtelen közterületek elnevezéséről szóló előterjesztés vitáját azzal nyitotta meg, hogy lassan ideje lesz az „ígéreteit be nem tartó Karácsony Gergely útnak” elnevezni a Csömöri utat, mert még mindig nem kapott választ arra, hogy mikor kerülnek vissza oda az elbontott buszmegállók. Karácsony annak ellenére válaszolt a polgármesternek, hogy az előterjesztés arról szólt, hogy közterületet nevezzenek el Polcz Alaine-ről és Pege Aladárról. Válasza szerint a buszmegállók nem a főváros, hanem egy azzal szerződésben lévő reklámcég kezelésben vannak, azok bontották el.

Horváth Csaba arra kérte az ülést levezető Karácsony Gergelyt, hogy csak a napirendhez tartozó hozzászólásoknak adjon helyet. Őrsi Gergely pedig úgy fogalmazott, hogy borzasztóan szimpatizál Kovács buszvárókért folytatott harcával és ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja, ha a polgármester külön napirendként beadja azt a következő közgyűlésre, ugyanakkor emlékeztette képviselőtársát, hogy a közgyűlés tagjai közül többen temetésre hivatalosak, ezért kérte, hogy ne térjen el a napirendtől. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere emlékeztetett arra, hogy a polgármester maga is építhet buszmegállót, ahogy ő maga is tette a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistáival. Kovács Baranyi javaslatát anarchiának nevezte, amely szerinte „biztos jópofa a szélsőbaloldalon”.

Az ülést – a napirendhez nem tartozó viták ellenére – a tervezett időpont előtt befejezték.

tálos lőrinc

(Kiemelt kép: ADRIÁN ZOLTÁN)

Legnépszerűbb cikkeink