Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Archív cikkek

A keresztény értékrend, történelmi tárgyilagosság jegyében alakult új színház

Létrehozva:

A Széchenyi István Történelmi Vándorszínház emellett a magyar nyelvet is ápolná.

Megalakult a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház, amelynek célja a keresztény értékrend és a történelmi tárgyilagosság közvetítése, valamint a magyar nyelv ápolása lesz – közölte az alapító Gróf Széchenyi Család Alapítvány, írja az MTI. A Vándorszínház vezetésére a Széchenyi család Fazekas István Jókai-díjas drámaírót, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusát kérte fel – áll az alapítók MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint Széchenyi Tímeát, a Gróf Széchenyi Alapítvány kuratóriumának elnökét idézik, a Széchenyi család régóta fontolgatja egy olyan színtársulat létrehozását, amelyik akár a Kárpát-medence legkisebb magyar lélekszámú településeire, illetve a színpaddal rendelkező középiskolákba is elviheti azokat a kamaradarabokat, amelyek Jézus Krisztus követésének példázatait, vagy a magyar történelem sorsfordító pillanatait tárják a nézők elé.

A Vándorszínház keretében a hangjáték műfaját is szeretnék megújítani. A közleményben Fazekas Istvánt is idézik, aki arról tájékoztatott, hogy a Vándorszínház az Árva Bethlen Kata, a Tony, a Pilátus éjszakája, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című színdarabot tervezi műsorra tűzni, valamint Esztergályos Cecília Meddig vagyok? című önálló szerzői estjét. Az előadásokat meghívásos alapon és többek között a Déryné program keretében utaztatják majd.

A Széchenyi István Történelmi Vándorszínház nyitott társulás, fenntartó partnerként – az alapítvány jóváhagyásával – bárki csatlakozhat hozzá – áll a közleményben.

A Déryné program célja, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. A Déryné program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit. A programba bekerülni online jelentkezéssel lehet, olvasható a Nemzeti Művelődési Intézet oldalán. A program keretöszege 630 millió forint.

Legnépszerűbb cikkeink