Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

36 milliárd menne a válság elleni küzdelemre szánt pénzből motorsportra 2021-ben

Létrehozva:

Új MotoGP-pálya Kelet-Magyarországra, illetve futamok rendezése 2021-ben – ez szerepel a költségvetés tervezetében.

36 milliárd forintot költene a kormány 2021-ben a gazdaságvédelmi alapból a magyarországi autósport támogatására, vette észre a Népszava a költségvetés tervezetében. Ez több, mint a duplája az idei 14 milliárd forintnak. A gazdaságvédelmi alapot eredetileg a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésre hozta létre. A következő években új MotoGP-pálya épül Kelet-Magyarországon, és felújítják a Hungaroringet is.

A jövő évi pénz kisebbik része, 16 milliárd forint a Hungaroring Zrt. támogatására megy el, ebből fizetik a Forma-1-es futam jogdíját, illetve a Nagy Futam elnevezésű rendezvény költségeit – ez az a bemutató, amit a Budapest belvárosában tartanak egy meghívott Forma-1-es csapat segítségével. Ebből kell megrendezni a WTCR (FIA World Touring Car Cup) és az ETRC (FIA European Truck Racing Championship) futamokat is Mogyoródon.

20,4 milliárd forint megy pedig egy új gyorsasági-motoros versenypálya építésére, pontosabban annak csak a kezdeti költségeire. A kormány szerint egy ilyen pálya innovációt hozna Kelet-Magyarországra. Az ötlet Palkovics László innovációs minisztertől már ismert, aki magya F1-es versenyzőt is szeretne. A pályát gyorsan fel kellene építeni, ugyanis a kormány a 2023-as futamrendezést célozta meg – a sietség eddig a NER-gyakorlatban a közbeszerzés megkerülését hozta magával. A várható teljes költségről nincs becslés.

Magát a Hungaroringet is tervezik felújítani.

Legnépszerűbb cikkeink