Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump köszönetet mondott Iránnak az elengedett fogolyért

Létrehozva:

Donald Trump amerikai elnök péntekre virradóra közzétett Twitter-bejegyzésében köszönetet mondott Iránnak az amerika fogoly elengedéséért, és azt írta, hogy lát lehetőséget a tárgyalásokra.

Az elnök a Twitteren arról írt, hogy telefonon beszélt Michael White volt tengerészgyalogossal, aki csütörtökön hagyta el Iránt és jelenleg még Zürichben tartózkodik. „Nemsokára egy amerikai repülőgépen lesz és megérkezik haza” – írta az elnök, emlékeztetve arra is, hogy elnöksége idején eddig több mint 40 amerikai foglyot és túszt sikerült hazahozni az Egyesült Államokba. „Köszönöm, Irán, ez azt mutatja, hogy lehetséges egy megállapodás” – fogalmazott a mikroblogban az amerikai elnök.

Michael White-ot 2018 júliusában tartóztatták le Teheránban, és 2019 márciusában tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert – a vád szerint – inzultálta Irán legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, továbbá személyes fényképeket osztott meg a közösségi médiában. A férfi idén március közepén orvosi és humanitárius okokból elhagyhatta a börtönt, de nem távozhatott Iránból, a teheráni svájci nagykövetségen kellett tartózkodnia.

Trump egy korábbi csütörtöki Twitter-bejegyzésében megköszönte Svájcnak is a „nagyszerű segítséget”. Iránban ugyanis Svájc nagykövetsége képviseli az Egyesült Államokat, mivel Teherán és Washington között az iráni iszlám forradalom győzelme óta nincs diplomáciai kapcsolat. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink