Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy féktelen zabagép fenyegeti Ausztráliát

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Pixabay

Egy betolakodó és falánk békafaj veszélyezteti Ausztrália biológiai sokféleségét – figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban. A Dél-ausztráliai Egyetem tudósai szerint a foltos combú Litoria cyclorhyncha Nyugat-Ausztráliából vándorolt át a kontinens déli részére, ahol mostanra több mint ezer egyedre duzzadt a populációja.

„Ez a béka egy féktelen zabagép, amely szinte mindent megeszik, ami belefér a szájába”

– mondta Christine Taylor, a tanulmány egyik társszerzője.

„Olyan viszonylag nagyméretű, ragadozó békáról van szó, amely nem honos Ausztrália déli részén és nagy pusztítást képes végezni maga körül”

– tette hozzá a szakember. Taylor szerint a helyi fajok fokozatos bekebelezése révén a békafaj hatással van az ökoszisztémára, ami megváltoztathatja vagy módosíthatja a helyi táplálékláncot. Az őshonos madarak, hüllők és emlősök alulmaradhatnak vele szemben az erőforrásokért folyó versenyben, ami felboríthatja a biológiai sokféleséget.

A kutatók mesterséges vizenyős területeken, városi környezetben és bozótosokban befogott 76 béka gyomortartalmát vizsgálták meg. Mindegyik példány gyomrában legkevesebb hat zsákmányállat maradványait azonosították, összesen 200 különböző fajból. „A Litoria cyclorhyncha nyilvánvalóan nagyon mozgékony. Mostanra sikerült több mint kétezer kilométert megtennie és létrehoznia egy kolóniát” – mondta Gunnar Keppel, a tanulmány egy másik szerzője.

„Az, hogy ilyen jól tűri a sós környezetet és a meleget, azt eredményezheti, hogy tovább terjeszkedik, és ha nem fékezzük meg, akkor kelet felé veheti az irányt” – figyelmeztetett rá a kutató.   (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink