Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Létrehozva:

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.

A szervezők  közleménye szerint ötödik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve-díjat öt kategóriában, a független szakmai zsűri döntése alapján. Gyerekkönyvírói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs kategóriában érkeztek a nevezések a 2019-ben megjelent könyvek közül. Az Év Gyerekkönyve címre ismét kiemelkedő gyerek- és ifjúsági könyvekkel neveztek a kiadók – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2019-es megjelenések legjobbjait, az Év Gyerekkönyve díjazottjait és a HUBBY különdíjasait az online megtartott Margó Irodalmi Fesztiválon hirdették ki pénteken. A szakmai zsűri döntése szerint

  • az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória) Zalka Csenge Virág lett Ribizli a világ végén című kötetével (Móra Könyvkiadó),
  • az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória) Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című művével (Ciceró Könyvstúdió),
  • az Év Illusztrátora Paulovkin Boglárka lett, Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című művéhez (Pozsonyi Pagony) készített munkájával.
  • Az Év Fordítója díjat Havasi Attila és Varró Dániel nyerte el, T.S. Eliot Macskák című művének magyar fordításával (Pozsonyi Pagony).
  • Az Év Leginnovatívabb Könyve a Hogyne szeretnélek! című kötet (Tilos az Á), amelyben Shakespeare szonettjeit fordította újra Papolczy Péter.

A zsűri tagja volt Csatlós Judit muzeológus, Győrei Zsolt író, fordító, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Halupa-Tiba Gabriella könyvtárostanár, Tarr Ferenc, a HUBBY elnökségi tagja, a zsűri elnöke Péterfy Gergely író.
A hagyományokhoz hűen a HUBBY idén is iskolák bevonásával szervezte meg a diákokból álló zsűrit. Tanáraik támogatása mellett a diákok egy-egy kategória shortlistjéből emelték ki a legjobbnak vélt könyvet. A diákzsűri szakmai mentora Wittmann Ildikó (Magyar Gyerekirodalmi Intézet) volt.

A diákzsűri döntése szerint

  • Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória) Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című kötetével(Pozsonyi Pagony).
  • Az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória) Berg Judit Az őrzők című műve (Ecovit Kiadó).
  • Az Év Illusztrátora Paulovkin Boglárka lett, Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című kötetéhez (Pozsonyi Pagony) készült munkájával.
  • Az Év Leginnovatívabb Könyve Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból (Kolibri Gyerekkönyvkiadó).

A HUBBY különdíjakat is ítélt a gyerek- és ifjúsági irodalomban kifejtett fontos tevékenységért azoknak, akik hosszú ideje alkotnak egyenletes és magas színvonalon, és ezzel párhuzamosan kiemelkedő kezdeményezésekben vesznek részt. Az idén először a HUBBY Kiadói díjat is odaítélték, ezzel elismerve a kiemelkedő, progresszív kiadói kezdeményezéseket.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum különdíjasai között

  • a Szerzői díjat Wéber Anikó az elmúlt években kiemelkedő írói és szervezői tevékenységéért nyerte el,
  • az Illusztrátori díjat Máray Mariann az elmúlt években kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért kapta.
  • A Kiadói díjat a Csirimojó Kiadónak az elmúlt években kiemelkedő kiadói tevékenységéért ítélték oda.

Az Év Gyerekkönyve Díj kiosztása a Libri támogatásával valósult meg – áll a közleményben. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink