Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Miért éljük újra a Trianon-traumát, és hogy lehet túllépni rajta? Zeidler Miklós történészt kérdezzük

Létrehozva:

Idén 100 éves az igazságtalan békediktátum. Miért nem léptünk még túl rajta? Miért nem foglalkoznak filmek Trianonnal? Ki a hibás abban, hogy folyamatosan újraéljük a traumákat? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük a Pesti Hírlap Élőben Zeidler Miklós történészt, az ELTE oktatóját, az MTA kutatóját, akinek szakterülete a két világháború közötti Magyarország.

Csütörtökön 100 éve, hogy Magyarország egy igazságtalan békediktátummal elvesztette területeinek kétharmadát, mintegy 3 millió magyar pedig külföldre került. Azóta eltelt 100 év, de úgy tűnik, még mindig nem sikerült feldolgozni ezt a traumát. De miért nem?

Csütörtöki műsorunkban Zeidler Miklóssal, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének docensével, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársával beszélgetünk, akinek kutatási területe a két világháború közötti Magyarország külpolitikája.

A történésszel megbeszéljük a békediktátum előzményeit, következményeit, de arról is szó lesz, hogy mennyire került Magyarország kényszerpályára Trianon által, egyáltalán volt-e esélyünk sikeres revízióra. Azt is megbeszéljük, hogy lehetne meghaladni a Trianon-traumát, illetve hogy mennyiben hibás Magyarország, valamint a szomszédos államok abban, hogy a traumát folyamatosan újraéljük.

Műsorunkat június 4-én este 7 órától közvetítjük a Pesti Hírlap Facebook oldalán, amelyben a nézők is kérdezhetnek kommentben.

Legnépszerűbb cikkeink