Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Százegy éves a békediktátum

Létrehozva:

Megemlékező a Kossuth téri Trianon-emlékműnél | Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tart a magyarság ma, a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulóján.

Budapesten, az Országháznál kültéri fotókiállítás nyílt, este pedig a Nemzeti Színházban díszelőadást tartanak, hétvégére pedig díszkivilágításba öltözik a Halászbástya.

A központi programok a fővárosban délelőtt 9 órakor kezdődtek. Az Országháznál, az összetartozás emlékhelyénél kültéri fotókiállítás nyílt. A „Magyar szemmel” címmel meghirdetett pályázatra érkezett művek közül mintegy száz fotót állítanak ki. A tárlatot ezen a hétvégén lehet megnézni.

A Nemzeti Színházban 18 órakor kezdődik a díszelőadás, ünnepi beszédet mond Balog Zoltán református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Budapesten és a világ számos más városában 20.21-kor fellobban „összetartozásunk tüze”. A kezdeményezéshez csatlakozó települések listája megtekinthető a www.gyujtsukmeg.ma oldal térképén.

Június 4-én este a nemzeti lobogó színeivel világítják meg a Halászbástyát a Trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve, Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján. A lámpatestek színezése a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében valósul meg. A díszkivilágítást pénteken este sötétedéskor kapcsolják fel először, de szombaton és vasárnap este is látható lesz

Vidéken és a határokon túl is megemlékezéseket tartanak, emlékműveket avatnak a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Mindemellett online megemlékezés is lesz a „Nemzeti ünnepek és emléknapok” Facebook és Youtube-csatornáján.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondja: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink