Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Online Trianon-kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Létrehozva:

Fotó: Néprajzi Múzeum

A kiállítás bárki számára ingyen hozzáférhető.

Ma ünnepli alapításának 149. évfordulóját a Néprajzi Múzeum. A jeles alkalomra online kiállítással készült az intézmény, amelyben Trianonhoz kapcsolódó, ritkán látott tárgyi emlékeket mutatnak be. Noha a Néprajzi Múzeum a költöztetése miatt fizikailag éppen nehezen helyezhető el a térképen, a járványhelyzet miatt pedig amúgy is zárva tart, az alapítás évfordulóját mégis készek megünnepelni. A kiállítás, amelyet erre az alkalomra hoztak létre, a trianon.neprajz.hu oldalon tekinthető meg.

 

Tudásbázis

A Trianon tárgyi emlékei című online gyűjtemény négy múzeum tudásbázisára építve vállalkozott a trianoni békeszerződés tárgyi emlékezetének hiteles bemutatására – olvasható a Néprajzi Múzeum közleményében. A kiállításnak nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem mindenekelőtt azok a tárgyi emlékek, amelyek Trianon eseményeihez, a következmények megértéséhez, a veszteségélmény természetéhez viszik közelebb az érdeklődőt. Ide tartoznak többek között a béketárgyalások személyes relikviái vagy akár a hétköznapi élet használati tárgyai is. A nyilvános adatbázisként is működő  kollekció tehát a hivatalos emlékezés tárgyai és formái mellett hangsúlyosan szerepelteti a magánemlékezet tárgyait is. 

A gyűjtemény, amely technikailag bővíthető, jelenleg 330 tárgyat, dokumentumot és fényképet mutat be, az adatbázis pedig bárki szabadon számára elérhető és kereshető. A virtuális felület a tárgyakon kívül helyet ad a témához kapcsolódó tanulmányoknak is, így a bemutatott tárgyi örökséget értelmező publikációk is hozzáférhetők.

 

Székelyföldön is

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán a Néprajzi Múzeum egy határokon és intézményeken átnyúló örökségvédelmi projektet kezdeményezett, amely a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisa lehet – számolt be ugyancsak a múzeum által kiadott közlemény. A székelyföldi irányultságú múzeumi projekt célja, hogy a résztvevő intézmények korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó nyilvántartást hozzanak létre. A programban négy székelyföldi intézmény vesz részt. Ezek a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, illetve a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum.

 

Felhőben

A Néprajzi Múzeum munkatársai mobil fotóstúdiót építettek, és a gyakorlatban mutatták be és tanították meg a digitalizálás lépéseit. Mint írják, a Néprajzi Múzeum felhőalapú tárhelyszolgáltatást biztosít az együttműködésben résztvevő intézményeknek, így a már digitalizált örökségi elemeket szakszerű és egységes rendszerben lehet megőrizni. A Székely Nemzeti Múzeum például egy 17. századi püspöki palástot digitalizált, de új formában őrzik meg ezután a Botanika Gyűjtemény ritka préselt növényeit vagy a Haáz Rezső Múzeum 1848-as tisztekről készült fotográfiáit is. 

„A projekt megvalósítása soklépcsős, a centenáriumi éven messze túlmutató feladat, és a nemzeti kulturális örökség megőrzésének kiemelt jelentőségű eredménye lesz” – idézi a közlemény Kemecsi Lajos néprajzkutató muzeológust, a Néprajzi Múzeum igazgatóját.

A hagyomány szerint a múzeum minden évben megemlékezik Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezéséről. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. Ha hinni lehet a nagyívű terveknek, a megújuló Néprajzi Múzeum 2022-ben nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt.

PH

Legnépszerűbb cikkeink