Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Megfejtették a francia királyné titkos szerelmes leveleit

Létrehozva:

Marie Antoinette egy svéd grófba volt szerelmes; szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni.

A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) közlése szerint  XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban

a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól.

Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

Mária Antónia avagy Marie Antoinette még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet. „Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit” – közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni.

Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink