Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lehet még újat mondani Trianonról

Létrehozva:

Jelenet az előzetesből | Forrás: HUNGARIKUMOKKAL A VILÁG KÖRÜL - YouTube

1920 – Az új Közép-Európa címmel készített filmet Trianon történetéről a Hungarikumokkal a világ körül csapata.

A filmnek deklarált célja van: a magyar történelem legszomorúbb eseményéről olyan módon emlékezni meg, ami nem csak a fiatalabb korosztálynak, de az idősebbeknek is új részletekkel szolgál. Előkerülnek eddig kevésbé ismert történelmi részletek a kőröstárkányi mészárlás hátteréről, a soproni népszavazásról és a kercaszomori harcosok történetéről is. A nagyjából egyórás, animációkkal színezett filmet Mucsi Zoltán narrálta, szerdán este mutatták be a TV2-n. 

A valóban informatív munka az 1800-as évek közepétől kezdve mutatja be Magyarország történetét, az Osztrák-Magyar Monarchiától az első és második világháborún át a kommunista időkön keresztül egészen napjainkig. Nagy vállalás ez egy egyórás anyagtól, azonban nem ragadunk le a két világháború összes csatájánál, a készítők sokkal inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy a néző átfogó képet kapjon a modern történelmünk alakulásáról. És a látványos infografikákon, korabeli felvételeken keresztül könnyen érthetővé válnak a trianoni döntés következtében megvalósuló határváltozások. 

Az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte után a magyar területek a 19. század végén és a 20. század elején elkezdtek a nyugathoz felzárkózni, megkezdődtek a reformok és az iparosítás, a boldog békeidőknek azonban véget vetett az első és a második világháború időszaka, ami napjainkig meghatározza hazánk történelmét. A háborúk traumáit, a zsidók elhurcolását, a külhoni területeken élő magyarok kitelepítését, az attrocitásokat, a német-, majd a második világháborút követő szovjet megszállás sérelmeit a mai napig nem heverte ki a társadalom.

Számos külföldi történészt és szakembert is megszólaltattak a téma kapcsán, akik egyértelműen rámutattak: vannak ugyan elmozdulások a világban a nemzetiségek autonómia-törekvéseivel kapcsolatban, többek közt a magyarsággal, a zsidókkal, a romákkal és a ruszinokkal szembeni igazságtalanságok azok, amik újra és újra napirendre emelik a nemzetállami autonómia kérdését. Többek közt ennek is tudható be a Minority Safepack kezdeményezés is, amely az Európai Unió területén élő kisebbségek jogainak védelmére kívánja felhívni a figyelmet. De az 1920 – Az új Közép-Európa a Visegrádi 4-ek jelenkori kapcsolatairól is beszél, ahogy téma benne az is: Szlovákiában és Ukrajnában továbbra sem biztosított a kettős állampolgárság lehetősége.

PH

Legnépszerűbb cikkeink