Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Új-Zéland, Brazília, Kanada – világszerte tiltakoznak George Floyd meggyilkolása ellen

Létrehozva:

Fotó: olvasónk

Az USA és az EU mellett egyre több országban tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen.

Világszerte több helyen tartottak tiltakozó akciókat a rendőri túlkapások ellen, illetve tömegek fejezték ki szolidaritásukat az egyesült államokbeli tüntetők mellett, akik az afroamerikai George Floyd halála miatt vonultak utcára, írja az MTI. Az új-zélandi Aucklandben több ezren demonstráltak hétfőn Floyd halála miatt – aki május 25-én vesztette életét egy rendőri intézkedést követően Minneapolisban – és általánosságban a hatósági erőszak és a rasszizmus ellen.

Tényleg sokan voltak:

A tüntetők az amerikai konzulátus elé vonultak, ahol térdre ereszkedtek, táblákat tartva a magasba olyan feliratokkal, hogy „nem kapok levegőt”, és hogy az „igazi vírus a rasszizmus”. Az ország más városaiban is hasonló, békés megmozdulásokat tartottak.

A brit főváros központjában vasárnap szintén ezrek tüntettek. „Nincs igazság! Nincs béke” – skandálták. Brazíliában is voltak tiltakozások, a helyi nyomornegyedekben élő feketék elleni gyakori rendőri bűncselekmények ellen. A tömeg feloszlatására könnygázt vetettek be.

Kanadában demonstrációt szerveztek a rasszizmus ellen, amely összecsapásokba torkollott a rendfenntartók és egyes résztvevők között. Utóbbiak köveket dobáltak, és voltak, akik kirakatokat törtek be.

Több amerikai nagyvárosban zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban az után, hogy egy hete egy férfi meghalt a durva rendőri intézkedés során. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Az USA pedig ezalatt rég nem látott káoszba süllyedt, és egyre több európai városban is tüntetnek az emberek.

Legnépszerűbb cikkeink