Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kormány éjjel megszüntette az országhatáron kialakított tranzitzónákat

Létrehozva:

Határkerítés Röszkénél / Fotó: Rebecca Harms/Wikipedia

Mostantól csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket – tette hozzá.

Közölte: a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat – mondta.

Európai Bíróság: a magyar állam jogellenesen tart fogva menedékkérőket

Az EB csütörtökön hirdette ki ítéletét, az érintett menedékkérőket haladéktalanul szabadon kellene engedni. „A menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a szerb-magyar határon található, röszkei tranzitzónában való elhelyezését „őrizetnek” kell minősíteni, ami azonban nem haladhatja meg a négy hetet” − idézi az Európai Bíróság csütörtöki ítéletét az Index.

A Magyar Helsinki Bizottság, amely bíróságok elé vitte a tranzitzónák ügyét, sikérként értékeli a döntést. Mint közleményükben írják, hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból: „Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen fogvatartott kb. 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra. Üdvözöljük, hogy a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó jogellenes fogvatartást, eleget téve az Európai Unió Bírósága múlt heti ítélete egyik legfontosabb előírásának. Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen.”

Legnépszerűbb cikkeink