Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Adószakértők még több járulékcsökkentést javasolnak a kormánynak

Létrehozva:

A kormány mikro- és kisvállalkozásokat segítő adózási intézkedéseinek kibővítését tanácsolja az Adótanácsadók Egyesülete.

Az Adótanácsadók Egyesülete javaslatcsomagot készített mikro- és kisvállalkozások megsegítésére és azt megküldtek a Pénzügyminisztériumnak is – írja a Magyar Nemzet. A lap szemezgetett is a javaslatok közül.

Az Adótanácsadók Egyesülete a társadalombiztosítási járulék (tbj) új szabályainak alkalmazásával kapcsolatban azt ajánlják, hogy azok ne júliustól, hanem csak 2021. január 1-étől lépjenek hatályba. A szakmai szervezet szerint ugyanis a vállalkozások jelentős része a veszélyhelyzet alatt nem tudott felkészülni az új szabályok alkalmazására.

Javasolják azt is, hogy július 1-től töröljék az egyéni és társas vállalkozók egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékalapjának 150 százalékos szorzószámát, a kiegészítő tevékenységet végző egyéni és társas vállalkozó jövedelmét pedig ne terhelje nyugdíjjárulék.

Amennyiben a minimál járulékra vonatkozó átmeneti szabály a bértámogatásban részesülőknél marad az eredeti formában, a törvény szerint július 1-től a minimálbér 30 százaléka akkor is járulékalapot képez, ha a kereset nem éri el azt – magyarázza az egyesület közleményében. Mivel a bértámogatásban részesülő, csökkentett munkaidőben foglalkoztatott után egyéni járulékot és szocho-t kellene fizetni, ami hátrányos a támogatott munkavállaló és a foglalkoztató számára is, ezért ennek megváltoztatását javasolják.

Az Adótanácsadók Egyesülete azt is szorgalmazza, hogy a kivas vállalkozások alkalmazottainak adott SZÉP Kártya juttatás után ne kelljen a Kivát megfizetni.

Az adószakértők még tovább halasztanák a számlák online beküldés kiterjesztésének július1-jei határidejét, mondván, hogy arra jelen helyzetben a vállalkozók jelentős része nem tudott felkészülni.

Végül, de nem utolsó sorban az Adótanácsadók Egyesülete javasolja azt is hogy legyen adómentes a foglalkoztató által elrendelt COVID-19 teszt, mivel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény szerint jelenleg a személyi jövedelemadó kötelezettség alá esik, és csak külön bejelentés esetén mentesül a juttató annak fizetési kötelezettsége alól.

 

Legnépszerűbb cikkeink