Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Csak az Antarktiszon nincs Covid–19

Létrehozva:

antarktisz
Képünk illusztráció / Forrás: rhfletcher / Shutterstock.com

Ehhez szigorúság és szerencse is kellett – visszafordítottak egy kontinensre tartó hajót, amelyen volt egy koronavírusos beteg, aki aztán mindenkit megfertőzött.

Miközben az egész bolygó az új koronavírus feltartóztathatatlannak tűnő terjedése ellen küzd, az Antarktisz maradt az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid19-betegségtől. A kontinens természetes elszigeteltségét maximális fokozatúra emelték, amikor az Egészségügyi Világszervezet március 11-én világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus terjedését.

„A már meglévő természetes izoláción belül még jobban elszigetelődtünk” mondta Alejandro Valenzuela, Chile antarktiszi területeinek tengeri kormányzója az AFP francia hírügynökségnek. Az illetékes hatóságok azonnal új egészségügyi előírásokat léptettek életbe, a kontinens látogatottságát csak a létfontosságú utánpótlások szállítására korlátozták.

Chile minimálisra csökkentette antarktiszi személyzetét, a haditengerészet állományának csupán 10 tagja maradhatott a Dél-Shetlandi-szigeteken lévő Escudero katonai támaszponton. A kontinens zord időjárása mindig is szoros együttműködést követelt meg a különböző nemzetközi missziók között.

A közelben van az öt orosz katonai bázis egyike, csakúgy mint uruguayi, koreai és kínai missziók. Az óvintézkedéseket gyakran közösen hozzák, illetve enyhítik, és megosztják egymás között a kikapcsolódásra szolgáló területeket. Korábban közös sportversenyeket szerveztek és meghívták egymást a nemzeti ünnepekre, születésnapokra.

Sikerült megúszni a vírus megjelenését akkor is, amikor a kontinensre tartó Greg Mortimer ausztrál tengerjárót visszafordították, és felfedezték a hajón az első Covid19-betegséget, amely járvánnyá fajult, szinte az összes 217 utasra és a személyzetre átterjedve.

Legnépszerűbb cikkeink