Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília dönti el: van-e járvány Magyarországon

Létrehozva:

Féltávhoz érkezett Magyarország eddigi legnagyobb koronavírus-felmérése: a 17 778 résztvevőből már 8276 emberen elvégezték a PCR-tesztet. A felmérés érdekessége, hogy eddig 2 pozitív esetet találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy legfeljebb 7230 aktív fertőzött lehet Magyarországon.

„Nem volt meglepő, hogy csak 2 fertőzöttet találtak, hiszen az egészséges populációt vizsgálták, a PCR-teszt pedig az aktív fertőzöttséget mutatja” – mondta egy neve elhallgatását kérő virológus a Pesti Hírlapnak. „Eddig azért voltak magasabbak a számok, mert a WHO ajánlása szerint szűrték az embereket: tüneteket mutató, kórházba kerülő embereket teszteltek. A vérmintás vizsgálatból többet fogunk megtudni, de egyelőre abból csak 1524 eredményünk van, aminek a 0,6 százaléka mutatott fertőzöttséget” – tette hozzá.

A szakértő szerint mivel a lakosságnak kisebb részét érinthette a vírus, a nyájimmunitás nem alakult ki, ezért tényleg a vakcina lesz a végső megoldás. Ezt dr. Ócsai Lajos, a tisztifőorvosi hivatal korábbi járványügyi főosztályvezetője is megerősítette. „A járvány első hullámát jól kezeltük, de ha a következő hullám megjelenik, akkor a vírus ugyanolyan fertőzőképes lesz, mintha még nem járt volna nálunk. Sokkal többet tudunk a vírusról, mint a kezdetén, és sokkal jobban tudjuk kezelni, de a vírus vissza fog térni, és ha addig nem lesz meg az oltóanyag, akkor ugyanolyan fertőzőképes lehet” – tette hozzá.

Onnantól van járvány, hogy a tisztifőorvos azt mondja

Az aktív fertőzöttek ennyire alacsony száma felveti azt a kérdést, hogy jelenleg járvány van-e Magyarországon. „Epidemiológiai értelemben két egymással összefüggő esetet már járványnak lehet tekinteni. Jogi értelemben viszont akkor van járvány, amikor az országos tisztifőorvos kihirdeti. Influenza, és más pandémia esetén is az országos tisztifőorvos dönt” – mondta dr. Ócsai.

Ezt megerősítette dr. Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos is. „Jogszabály nincs, a szakmának vannak erre szabályai. Ha egy héten több mint 15 ezren fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, akkor szoktunk influenzajárványról beszélni. Az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatban nincs ilyen szám, ami előírná, hogy hol a járványküszöb, és más betegségeknél sincs. Akár az is kanyarójárványnak tekinthető, ha kiderülne, hogy Makón 3 gyerek kanyarós lett” – mondta dr. Falus. Hozzátette: a WHO-nak van egy Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok (NER) című dokumentuma, amit az Országgyűlés beiktatott a magyar jogrendbe. Azt is elmondta, hogy a WHO egy idő után azt fogja mondani, hogy ez már nem pandémia, hanem lokális járvány, de ez után is az országos tisztifőorvos dönt arról, hogy Magyarországon járvány van-e.

A pandémia, vagyis a világjárvány küszöbének meghatározására a WHO-nak sincs szigorú definíciója, a hivatalos meghatározás „egy új betegség világszintű terjedése”. A szervezet fázisokat határozott meg, ezek szerint a második legmagasabb fázis (5-ös) az, amikor egy WHO-régión belül két országban is emberről emberre terjed a vírus. A 6-os fázisba akkor lép a járvány, ha egy másik régió országában is közösségi terjedésről beszélhetünk. A WHO ezek ellenére március 11-ig várt azzal, hogy hivatalosan világjárvánnyá nyilvánítsa az új koronavírus-járványt, addigra már 114 országban volt jelen a betegség.

Az Operatív Törzset arról kérdeztük, hogy a felmérés által közölt adatok szerint van-e jelenleg járvány Magyarországon. Kérdeztük a Miniszterelnökséget is, hogy a fenti adatok tekintetében meddig tervezik fenntartani a különleges jogrendet. Levelünket továbbították, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 

Legnépszerűbb cikkeink