Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rekord mennyiséget költött tavaly a világ atomfegyverekre

Létrehozva:

Az 1945. július 16-án végrehajtott Trinity nukleáris tesztrobbantás gombafelhője kialakulásának elején. Ez volt az USA első ilyen tesztje / Fotó: Jack W. Aeby /Wikipedia

Az Egyesült Államok ebben is élen járt.

73 milliárd dollárt, mintegy 24 ezer milliárd forintot költöttek tavaly a világ országai atomfegyverekre. Ez rekordnak számít, és 10 százalékkal több, mint 2018-ban. Az atomfegyverek betiltásáért küzdő civil szervezet (ICAN) szerint az Egyesült Államok 35,4 milliárd dollárt költött tavaly az arzenál bővítésére, ezzel egymaga kiteszi a költségek közel felét.

Pakisztán volt az egyetlen vizsgált ország, ahol az atomfegyverekre költött összeg csökkent. Izrael és Észak-Korea költségei a 2018-as szinten maradtak, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország és India költségei kis mértékben nőttek. Izraelről feltételezik, hogy rendelkezhet atomfegyverekkel, de politikai okokból ezt nem erősítették meg.

Az ICAN az atomfegyverek betiltásáról szóló 2017-es egyezmény megvalósulása mellett kampányol. Az egyezményt eddig 81 ország írta alá, de nincs közöttük egy nukleáris hatalom sem, pedig ezek teljes arzenálja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) legfrissebb becslései szerint mintegy 14 ezer atomfegyvert tesz ki.

Legnépszerűbb cikkeink