Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Teljes kudarc volt Bolsonaro pártjának az önkormányzati választás

Létrehozva:

Fotó: Gustavo Lima / Câmara dos Deputados

Rio de Janeiroban és Fortalezában is leváltották az elnök pártfogoltjait, Sao Paulóban mindössze tíz százalékot gyűjtött Bolsonaro jelöltje.

Brazília 57 városában, köztük 18 szövetségi állam fővárosában dőlt el a polgármester sorsa vasárnap. Jair Bolsonaro brazil elnök pártfogoltjai számára teljes kudarc volt a polgármester-választás, mindössze öten nyertek, de egyikük sem jelentősebb városban.

Bolsonaro számára a legnagyobb balsikert a Rio de Janeiró-i választást hozta, ahol Marcelo Crivella polgármester veszített az újrainduló jobbközép elődje, Eduardo Paessel szemben. Crivella a voksok 36, míg vetélytársa a 64 százalékát szerezte meg. Az evangélikus lelkész Crivella az újraválasztáshoz támaszkodott Bolsonaro támogatására.

Nagy vereséget jelent az államfő számára az ország ötödik legnagyobb városában, Fortalezában tartott választás is, ahol, rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, a kevéssé ismert balközép jelölt, Sarto Noagueira három százalékkal több szavazatot szerzett az elnök pártfogoltjánál, Wagner Gomesnél.

Az ország legnépesebb városában, a 12 milliós Sao Paulóban az államfő jelöltje, Celso Russomanno a voksok mindössze tíz százalékát kapta meg az első fordulóban, a negyedik helyen végezett, ezért kiesett. A vasárnapi második fordulóban az államfő két bírálója szállt versenybe, és végül a hivatalban lévő jobbközép polgármester, Bruno Covas jelentős szavazattöbbséggel ismét győzött.

Azon 78 jelölt közül, aki még az államfő nevét is feltüntette a szavazólapon, csak egy jelöl tudott győzni, és ő nem más, mint az államfő fia. Carlos Bolsonarót ugyan újraválasztották a riói városi tanácsba, de a rá leadott voksok közel harmadától elesett a négy évvel ezelőtti választáshoz képest.

Legnépszerűbb cikkeink