Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Péntek helyett hétfőtől kell negatív tesztet felmutatniuk az Angliába utazóknak

Létrehozva:

London látképe. Fotó: Shutterstock

Időt szeretne adni a brit kormány a külföldről érkezőknek arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásra. Hétfő hajnali 4 órától azonban kötelező bemutatni a negatív eredményt.

A korábbi rendelkezésben szereplő pénteki időpont helyett jövő hétfőtől kell negatív koronavírusteszt-eredményt felmutatniuk azoknak, akik külföldről utaznak Angliába – közölte Grant Shapps közlekedési miniszter csütörtök hajnalban. Eredetileg január 15-től csak azok léphettek volna be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és a teszt eredménye negatív, de a kormány most január 18-ra halasztotta a rendelkezés életbe léptetését. Shapps szerint a kormány a halasztással időt szeretne adni a külföldről érkezőknek arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásra. Így a negatív teszt felmutatása brit idő szerint hajnali 4 órától kötelező. 

Nem is mindent fogadnak el: a teszteknek 97 százalékos vagy ennél nagyobb specificitást, illetve 80 százalékos vagy ennél nagyobb szenzitivitást kell elérniük. Ezek közé tartozik a szabványos PCR-teszt vagy ennek egyes változatai – például az úgynevezett LAMP technológiájú szűrés -, vagy az antigén-gyorstesztek. A koronavírus-szűrés leletét angolul, franciául vagy spanyolul kell kitölteni, fordításokat a brit hatóságok nem fogadnak el.

Az utazóknak a teszteredmények eredeti példányát kell felmutatniuk nyomtatott formában, illetve mobileszközeiken email- vagy SMS-üzenetként. A leletnek tartalmaznia kell a teszt eredményén kívül az utazó nevét ugyanolyan formában, ahogy az útiokmányban szerepel, a születési dátumot, azt az időpontot, amikor a szűrővizsgálatot végző egészségügyi szolgáltató a teszthez levett mintát begyűjtötte vagy megkapta, a szűrést végző szolgáltató nevét és elérhetőségeit, valamint a teszthez használt felszerelés megnevezését.

A szűrővizsgálatot az indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégeztetni, ennél régebbi leletet a brit hatóságok nem fogadnak el.

A brit közlekedési minisztérium hangsúlyozza: büntetendő cselekménynek számít, ha valaki az előírt információkat tartalmazó teszteredmény nélkül érkezik Angliába, és ilyen esetben 500 font (több mint 200 ezer forint) pénzbírság szabható ki. 

Nem kell tesztet végeztetniük a 11 évesnél fiatalabb gyerekeknek, a nemzetközi utasszállításban használt közlekedési eszközök személyzetének és bizonyos esetekben külföldi kormányzati tisztviselőknek.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink