Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tombol a nők elleni erőszak Pakisztánban a korlátozások bevezetése óta

Létrehozva:

Feliratok egy pakisztáni iskola falán: "Ha fiút oktatsz, férfit nevelsz. Ha lányt oktatsz, generációt nevelsz". És: "Minden muszlim számára kötelező a tudás keresése. (Nők és férfiak számára egyaránt)" / Fotó: Jacques-Edouard Tiberghien/Flickr

Több mint 50 napja van kijárási korlátozás Pakisztánban, azóta pedig több nő vált gyilkosság, kínzás és szexuális bántalmazás áldozatává.

Fokozódott a nők elleni erőszak mértéke Pakisztánban a kijárási korlátozások bevezetése óta. Kétszer annyian hívják a bántalmazott nőknek fenntartott segélyvonalakat, mint korábban – közölték kormányzati források és civil szervezetek. A legkonzervatívabbnak számító Hiber Pakhtunkva tartományban áprilisban 380 bejelentést kaptak, míg márciusban 140-et. Nőtt az úgynevezett becsületgyilkosságok és az otthoni erőszak száma is.

Pakisztán tavaly a washingtoni Georgetown Egyetem nők helyzetét vizsgáló indexén (WPS) 167 országból a 164. helyet kapta, csupán Szíriát, Afganisztánt és Jement előzte meg.

Az országban márciusban a Tablígi Dzsamáat nevű iszlám szervezet nagygyűlése során több ezren fertőződtek meg az új koronavírussal. Az országban jelenleg több mint 32 ezer igazolt fertőzött van, közülük 733 ember halt bele a betegségbe. A múlt héten nagyjából 10 ezer új fertőzést jelentettek. Szakértők nem zárják ki a járvány május közepi tetőzését.

Legnépszerűbb cikkeink