Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre több tesztet végeznek naponta, Rétvári a 13. havi nyugdíjat tolta az operatív tájékoztatón

Létrehozva:

Az elvégzett tesztek száma a 60 ezret közelíti, fontos lenne, hogy a gyógyultak vérplazmát adjanak. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatója.

„Jövőre 70 milliárd forintba, 2024-ben pedig már 280 milliárd forintba fog kerülni a 13. havi nyugdíj visszavezetése” – kezdte a tájékoztatót Rétvári Bence államtitkár. Hozzátette, hogy az idősotthonokat 2 millió maszkkal és 300 ezer pár kesztyűvel látták el.

A vérplazma kell, de megelőzésre nem jó

Müller Cecília bejelentette, hogy 250-re nőtt az új koronavírus magyar áldozatainak száma. Azt is elmondta, hogy 99 százalékban idős, beteg emberek hunytak el, és a fiatalabb áldozatok is krónikus betegségekkel küzdöttek, akár egyszerre többfélével. A csütörtökön elhunyt 11 áldozatból 8-nak volt magas vérnyomása, és mindannyian 60 év felettiek voltak. A gyógyultak száma 401-re nőtt.

Az országos tisztifőorvos szerint fontos, hogy a gyógyultak adjanak vérplazmát, mert az ő szervezetükben megtalálható a Covid–19 ellenanyaga. Újságírói kérdésre azt is elmondta: a vérplazma megelőzésre nem használható.

A járvány sújtotta tatabányai kórházzal kapcsolatban elmondta: a főigazgató tud gondoskodni az akut betegek ellátásáról, az érintett osztályok pedig lezárásra kerültek. A kiskunhalasi mobilkórház készen van, a személyzet biztosított, az intenzív ellátásra is kijelölték az orvosokat, de egyelőre nem volt szükség arra, hogy itt helyezzenek el betegeket.

Csütörtökön 2861 tesztet végeztek, ezzel ötödik napja emelkedik a teszteltek száma. Összesen több mint 58 ezer tesztet hajtottak végre.

Az önkormányzat feladata az új szabályok betartatása

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta: ma hajnaltól a régi 1-es úton lévő hegyeshalmi határátkelőt is használhatják az ingázók. Ez azért lehet hasznos, mert itt a vontatók, mezőgazdasági járművek is át tudnak kelni, amik az autópályán nem közlekedhetnek.

Újságírói kérdésre Lakatos elmondta: a boltban kötelező maszkviselés betartatása elsősorban az önkormányzatok feladata, akik kérhetik a közterület-felügyelők, polgárőrség segítségét.

Legnépszerűbb cikkeink