Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mégis Mészáros cége szennyezi az Őzse-völgyi víztározót

Létrehozva:

Fotó: Civertan / Wikipedia

Tavaly novemberben még perrel fenyegetőzött a visontai Viresol Kft., amikor az Átlátszó megírta, hogy a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába került szerves anyag, ami tömeges rosszullétet kiváltó gázszivárgást eredményezett, a keményítőgyárból származik.

Az említett cikkért Mészáros Lőrinc cége tavaly még perrel fenyegetőzött, mostanra világossá vált, hogy tényleg az ő tulajdonában lévő, a Mátrai Erőművel egy telephelyen osztozó keményítőgyár tehet az Őzse-völgyi víztározó szennyezéséről – számol be az Átlátszó. Miként írják: „2020. augusztus 31-ig adott határidőt a Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-nek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-én kelt, jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó határozata, hogy »az elérhető legjobb technikát tartalmazó műszaki átalakítással« megakadályozza, hogy a telephelyéről elvezetett vizek a Mátrai Erőmű Zrt. Őzse-völgyi víztározójába juthassanak.”

A határozat kitér arra is, hogy

  • a Mátrai Erőmű Zrt. több évtizedes fennállása során egyszer sem volt tapasztalható vízminőségromlás,
  • továbbá a tavaly decemberben bevizsgált vízminták alapján világos, hogy a keményítőgyár telephelyén, a csapadékvíz kifolyóból vett vízmintából jelentős, szervesanyag általi szennyezettséget állapítottak meg.

A határozat kimondja: „egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a gabona-feldolgozással foglalkozó Viresol Kft. telephelye.”

A határozat továbbá kötelezi a keményítőgyárat, hogy augusztus 31-ig végezzen el olyan műszaki átalakításokat, melyek lehetővé teszik a csapadékvíz szükséges mértékű tisztítását, valamint, hogy a tisztított víz ne a Mátrai Erőmű Zrt. Őzse-völgyi tározójába legyen elvezetve.

Legnépszerűbb cikkeink