Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az élelmiszerüzletek háromnegyede nem gondoskodik rendesen a higiéniáról

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Több mint ötvenezer tesztet végeztek, és már 20 idősotthonban találtak fertőzöttet. Operatív Törzs, április 21, kedd.

Biztosított az ország élelmiszerellátása, a Nébih szakemberei pedig folyamatosan járják az ország boltjait – mondta Zsigó Róbert, az agrárminisztérium államtitkára az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. A razziák során azt tapasztalták, hogy az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott kézfertőtlenítőről, vagy kesztyűről a bejáratnál. Az éttermeket is ellenőrizték, ott azt látták, hogy a dolgozók nem mindig figyeltek a személyes higiéniára, de az ételek jellemzően biztonságosak, alaposan hőkezeltek voltak. Zsigó felhívta a figyelmet az új termelőkereső felületre a Nébih honlapján, amit az őstermelők, kistermelők vásárlókkal való összekötésére hoztak létre.

Elkerülhetjük az exponenciális növekedést

Hétfőn 1995 tesztet végeztek Magyarországon, ebből 114 lett pozitív. Az új fertőzöttek közül 80-at regisztráltak Budapesten, az eddigi fertőzések kétharmadát Budapest és Pest megyében regisztrálták. Az idősotthonok és a veszélyeztetett kórházi osztályok adják a fertőzöttek nagy részét – mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy 842 embert ápolnak kórházban Magyarországon a koronavírus miatt, ebből 82-en lélegeztetetőgépen vannak: jellemzően idősek, de vannak köztük a negyvenes-ötvenes korosztályból is. 20 idősotthonban regisztráltak már fertőzöttet, de ezek közül csak háromban tört ki járvány, a többi intézményben még megakadályozható a kitörés. A Pesti úti idősotthonban lezárult az ellenőrzés: a 274 gondozottból 58 tesztje lett pozitív, a 41 dolgozóból pedig négyen betegedtek meg.

Átlépte az 50 ezres határt a tesztelések száma, eddig 50 052 tesztet végeztek az országban. Egy fertőzött környezetében átlagosan harminc laboratóriumi vizsgálat történik, ez a WHO Magyarország szerint megfelelő.  Müller szerint a járványgörbe ellaposításával az exponenciális növekedést talán sikerül elkerülnünk.

Karanténban is lehet dolgozni

Az ukrán, román és szerb vendégmunkások ezentúl naponta négy órában léphetnek be Magyarország területére – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. A munkások Záhonynál, Nagylaknál és Röszkénél tudniak majd belépni, ahol egy tájékoztatót kapnak, és egy sárga tranzitmatricát tesznek az autójukra. Egy egészségügyi vizsgálaton is részt kell venniük, ha pedig felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek az országba. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Magyarországon házi karanténban lévők dolgozhatnak home office-ból, a szabály nem tiltja a lakáson belüli munkavégzést.

A tájékoztató végén Müller Cecília kijelentette: Magyarországon egészséges ember még nem halt bele az új  koronavírusba, külföldön viszont nyilvántartanak olyan esetet, amikor „makkegészségesnek látott, viszonylag fiatal ember” halt bele a betegségbe.

Legnépszerűbb cikkeink