Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Eljárás indult az ATV és az ÉkszerTV ellen, miután 60 ezerért reklámoztak kézfertőtlenítőt

Létrehozva:

Lapunk az elsők között számolt be az ügyről, egy lehúzós betelefonálós műsor részeként árulták a kézfertőtlenítőt. Most a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az ügyben.

Versenyfelügyeleti eljárás indult az ÉkszerTV egyik, kézfertőtlenítőt is értékesítő műsora miatt, a műsort készítő Emporia Style Kft.-vel, és a műsort közzétevő ATV Zrt.-vel szemben – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel.

A műsorban 3 darab 300 ml-es kéztisztító zselét árultak, amelynek a műsor szerint az induló ára 59 899 forint, és ehhez még hozzájött 1370 forint postaköltség is. Végül 11 970 forintos (plusz postaköltség) áron keltek el a 900 ml-t tartalmazó csomagok.

60 ezerért reklámoznak egy liter kézfertőtlenítőt

Az ATV-nél nem tudták, hogy mi lesz az élő műsorban, eddig ékszereket reklámozott náluk az ÉkszerTV. Felkerült egy videó a YouTube-ra, amelyben egy klasszikus nézőátverős, lehúzós betelefonálós műsor részlete látható. A drámai zene alatt a műsorvezető még drámaibb hangon hívja fel a figyelmet arra, hogy készlethiány van kézfertőtlenítőből, és elnézést kér azoktól a nézőktől, […]

Miután a Pesti Hírlap és más médiumok is megírták a problémát, az inkriminált videó eltűnt a YouTube-ról, sőt az ma már a műsorgyártó saját YouTube-csatornáján sem elérhető. A következő adás azonban fent van a csatornán, és az ÉkszerTV ismét árulta a kéztisztító zselét, de ehhez hozzácsapott még 5 db sebészi szájmaszkot is, miközben a műsorvezető azokat a cikkeket próbálta hitelteleníteni, amelyek szóvá tették az előző adásban látott eljárásmódot.

Külön érdekes, hogy ebben az újabb műsorban már fel sem merült, hogy 60 ezer forintos összeggel dobálózzanak, az indulóár rögtön 11 970 forintra esett. Ehhez pedig hozzá kell tennünk, hogy elsősorban magunk sem a 11 970 forintos árról cikkeztünk, hanem a 60 ezres árról. Természetesen megadtuk a lehetőséget arra, hogy az ÉkszerTV műsorkészítője reagáljon a feltett kérdésekre, külön is kerestük őket, de nem válaszoltak sem levélre, sem telefonra.

Ékszer Tv 2020.04.02.

Ha szereted a Telemedia műsorait, iratkozz fel a csatornámra. If you like Telemedia shows, please subscribe my channel. Do not copy video. #ékszertv #atv

 

Az ATV akkor válaszolt a kérdéseinkre, azt mondták, nem tudtak róla, hogy az élő műsorban mi  történik majd, az ÉkszerTV ugyanis addig csak ékszereket árult, igaz, nyilván hasonló módszerekkel.

A 444 akkor elérte Törőcsik Jenőt, az ÉkszerTV tulajdonosát, aki azt mondta,

a műsoraik szerkezete olyan, hogy az elején bemutatnak egy magas árat, majd az árral lefelé indulnak el.

Törőcsik szerint ebben az esetben azért majdnem 60 ezer forint volt a nyitó ár, mert Olasz- és Spanyországban szerinte jelenleg ennyibe kerül a zselé. De a műsorban végül 11 970 forintos árig mentek le és a tulajdonos állítása szerint az összes vevőjük ennyiért kapta meg a 3 darab 300 milliliteres flakonnyi anyagot.

A Pesti Hírlap számos jogorvoslati platformhoz fordult április elején, hogy válaszoljanak kérdéseinkre az üggyel kapcsolatban. Ugyan nem válaszoltak sehonnan, de a GVH, amihez szintén kérdéseket küldtünk, ma közleményében bejelentette az eljárás megindítását.

Az MTI-hez eljuttatott GVH-közlemény szerint az ÉkszerTV azt a benyomást keltette, hogy a termékekre meghirdetett kedvezményes ár korlátozott időre szól, vagyis gyors döntésre késztetett, így a vevők nem tudtak körültekintően tájékozódni. Valószínűsítették továbbá, hogy az eredeti árat nem is alkalmazta a hirdető, az ATV Zrt. pedig tisztában volt azzal, hogy a műsorok torzíthatják a fogyasztói magatartást. A hirdetések ráadásul a járványveszély miatt sokakhoz eljuthattak, és sokak érdeklődését fölkelthették – hangsúlyozta a GVH.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot egyelőre csak valószínűsítik, az eljárás megkezdése nem jelenti annak megállapítását.

Legnépszerűbb cikkeink