Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Evangélikus gyűjteménybe kerül Esterházy Péter és Gitta könyvtára

Létrehozva:

Esterházy Péter dolgozószobájában / Fotó: Szilágyi Lenke / Wikipedia

Esterházy Péter 70. születésnapján a családja a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat.

Budapesten a Szentkirályi utca 51-es szám alatt található az Evangélikus Országos Gyűjtemény. Számos könyvritkaságok mellett itt őrzik Luther Márton végrendeletét, és a Vizsolyi Biblia egy példányát. Ide került Esterházy Péter Kossuth-díjas író és felesége, Esterházy Gitta közel tizenötezer kötetes könyvtára.

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök azt mondta, hogy egy Pannonhalmán tartott vendégségben találkozott Esterházy Gittával, és az író özvegye megkérdezte, hogy az evangélikus egyház el tudja-e helyezni a Péterrel közös könyvtárukat. Az előkészületek után tavaly októberben írta alá a család és az evangélikus egyház az ajándékozási szerződést, és télen bedobozolták a négyszáz könyvfolyóméternyi kötetet. A könyvtár ideiglenesen az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában került elhelyezésre, ahol a feldolgozási munka is zajlik majd. A könyvtár végleges helye az evangélikus egyház székházában lesz.

A Magyarorországi Evangélikus Egyház honlapján láthatók képek az átadásról:

A Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

A Budapest Szentkirályi utca 51. szám alatt található a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája és az Evangélikus Országos Gyűjtemény is. Számos könyvritkaság mellett itt őrzik többek között Luther Márton végrendeletét, a Vizsoly Biblia egy példányát és a gyűjtemény a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárral is büszkélkedhet.

Legnépszerűbb cikkeink