Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Káosz van a Városliget lezárásának ügye körül

Létrehozva:

Fotó: Civertan / Wikipedia

A hosszú hétvége alkalmából a Margitszigetet és több egyéb közparkot lezártak. A Városligetet azonban nem. A fővárosnak nincs ehhez jogosultsága, mivel a terület a Városliget Zrt. kezelésébe került, amely csak annyit kért: fokozottan tartsák be az előírásokat – a cég szerint viszont Zuglónak lenne jogköre a lezáráshoz. A zuglói polgármester azt mondja, még várnak a kijárási tilalom elrendelésével.

A Városliget Zrt. pénteki közleményében azt kéri a Városligetbe látogatóktól, fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, csak egyéni szabadidős sporttevékenységre, gyaloglásra, háziállatok sétáltatására használják a parkot.

Hozzáteszik: a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható, de levélben kérték Budapest rendőrfőkapitányát és a fővárosi rendészeti igazgatóság vezetőjét, hogy a hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék a kijárási korlátozások betartását a Városligetben.

Mindeközben a főváros már lezárta a Római-partot, a Margitszigetet és az Óbudai-szigetet is.

A fővárosnak azonban nincsen jogosultsága lezárni a Városligetet, mivel azt a Városliget Zrt. kezelésébe adta az akkor még fideszes többségű főváros 99 évre.

A Városliget oldal pedig azt írja a Facebookon, a Városliget Zrt.-nek sincsen jogosultsága a park lezárására, mivel nem rendelkezik hatósági jogkörökkel. A cég a közleményében a lezárás képtelenségét azzal indokolja, hogy az átmenőforgalom miatt nem lehetett ezt megoldani.

A Római-partot azonban a főváros lezárta, noha ott is van átmenő forgalom. Kérdeztük a Városliget Zrt.-t, miért nem zárták le a Városligetet, egyáltalán van-e ehhez jogkörük. A cég azt írja, az új rendelet Zugló kezébe adta a hatósági jogköröket. „A Kormányrendeletben foglaltaknál erősebb korlátozásokat tehát kizárólag települési önkormányzat rendelhet el. A Városliget esetében Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata jogosult rendeletet alkotni. A Városliget Zrt. mint a terület vagyonkezelője, Zuglóval és a Fővárossal szemben nem rendelkezik ilyen jogosítvánnyal.”

Időközben Karácsony Gergely Facebook-oldalán is írt a Városliget lezárásáról, ő is máshogy látja: „ebben az esetben a kormány tehetne szigorításokat, amennyiben szükségesnek látják. Ha rajtunk múlt volna, akkor ma a Liget is üres lenne.”

Zugló polgármesterét is sikerült elérnünk. Horváth Csaba kérdésünkre megerősítette, hogy 99 évre a Városliget Zrt. lett a Városliget fenntartója, és a kerületnek, ahogy a fővárosnak is, valóban van hatósági kötelező ereje, hogy szigorúbb beavatkozást alkalmazzon. Zugló önkormányzata pedig arra utasított, hogy járőrözéssel, a szabályoknak, vagyis a megfelelő távolság megtartásának, a piknik tilalmának szigorú fellépéssel szerezzenek érvényt. Amennyiben ez nem vezet eredményre, még mindig elrendelhető a kijárási tilalom, azonban „amíg nem szerzünk érvényt a meglévő korlátozásoknak, nem értek egyet a szigorítással”. Az, hogy az egy családba tartozók kimehessenek sétálni a Városligetbe, az például egy tolerálható igény, mondja Horváth Csaba.

A kormány azonban, bár rendeletileg bármit megváltoztathatna, inkább a rendkívüli migrációs nyomásra koncentrál.

Legnépszerűbb cikkeink