Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília ráparancsolt Karácsony Gergelyre

Létrehozva:

Müller Cecília három azonnali intézkedést rendelt el a Pesti úti idősek otthonában tett látogatása után. Ezek a folyamatos orvosi ellátás biztosítása, az alkalmazottak oktatása, előírásnak megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazása.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonában történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a Fővárosi Önkormányzatot. Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, és 7 idős gondozott elhunyt. Müller Cecília csütörtökön személyesen látogatott el Budapest legnagyobb idősek otthonába, majd ezt követően kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket – adta hírül a koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el, amelyek végrehajtására az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzatot kötelezte. Eszerint a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés.

A második azonnali intézkedést, amit végre kell hajtani a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.

A harmadik rendelkezés, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell használni, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is észlelt az intézményben.

Korábban a Fővárosi Védelmi Bizottság nem tárt fel súlyosabb szabálytalanságot az intézményben.

Az idősotthon lakói között várhatóan még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba szállítottak, és ha további fertőzötteket igazolnak, akkor őket is kórházba fogják szállítani.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonából múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelésük, védőeszközük, a szerződött háziorvosok nem látják el az intézményt. Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Osztálya április 2-től karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte annak orvosát feladatainak ellátására, illetve a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól. A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó Fővárosi Önkormányzat mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 db FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz- és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek.

Legnépszerűbb cikkeink