Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A magyarok hagyják el Olaszországot!

Létrehozva:

Fotó: Miguel Medina / AFP

Elrendelték Olaszországban a legmagasabb fokozatú óvintézkedést: lezárták az országot, jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Az intézkedés kedd reggeltől él, jelenlegi tervek szerint április 3-ig tart, addig szünetel az oktatás is.

A drasztikus intézkedést a fertőzöttek számának jelentős emelkedése indokolta. A lakosságnak otthon kell maradnia, engedéllyel lehet elhagyni a lakóterületet.

„Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte. Az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportosulásokat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap.

Fotó: Miguel Medina / AFP)

Bezárnak a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára. Az áruszállításra nem vonatkoznak a korlátozások.

Nyomatékosan kéri a római magyar nagykövetség az Olaszországban tartózkodó turistákat, nem nyomós indokkal ott tartózkodó magyarokat, hogy jöjjenek haza a lehető leghamarabb. Ha valaki nem munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt hagyja el szálláshelyét, pénzbüntetésre vagy elzárásra is számíthat. Az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani. A lakóhely szerinti országba történő hazajutás nem esik korlátozás alá.

Fotó: Piero Cruciatti / AFP)

Egy férfi hat bevásárlókocsit töltött meg előttem a boltban – mondja a Pesti Hírlapnak egy Nápoly mellett élő magyar. Ennek ellenére náluk az üzletben nincs áruhiány, egyszerre csak 3-4 ember lehet bent. Úgy látja, az emberek félnek, be fogják tartani a rendelkezéseket.

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb – a magas átlagéletkor miatt nagyobb a halálos áldozatok száma is és aránya, mint például Kínában.

Conte az olaszok felelőtlenségét emlegette, a vasárnapi szigorításokat sokan nem tartották be, tele voltak az éttermek, szórakozóhelyek, és rengetegen indultak el dél fele. „Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében.

Legnépszerűbb cikkeink