Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felavatták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját

Létrehozva:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága európai uniós pályázati forrásból újította meg a Pál-völgyi-barlang egykori bányaőrházát, amely ezentúl informatív és korszerű tárlattal várja az érdeklődőket.

A budapesti Pál-völgyi-barlang Magyarország leghosszabb barlangrendszerének a része, amelynek kiépített útvonalát évente több tízezren látogatják. A fejlesztés eredményeként a több mint százéves, de már régóta használaton kívüli egykori bányaőrház újult meg, írja a turistamagazin.hu.

A korszerű fogadóépület földszintjén látható tárlat a vezetett barlangi túrák kiegészítő programjaként ajánlható. A látogatóközpontban képet kaphatunk a felfedezésétől eltelt 120 év történéseiről, és megismerkedhetünk a barlangkutatás és -védelem legfontosabb elemeivel is. Hatalmas, látványos térkép mutatja be a budai Rózsadombtól a Dunáig húzódó termálkarsztot, és a föld alatt húzódó, szerteágazó barlangrendszereket; a kőzetbemutató pedig interaktív és kézzelfogható módon mutatja be a mélyben fellelhető ásványkiválásokat.

(Kiemelt kép: Érdeklődő a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pál-völgyi-barlang látogatóközpontjának avatásán Budapesten, a Szépvölgyi úton 2022. december 6-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Legnépszerűbb cikkeink