Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Így kezelnék az airbnb-helyzetet a szállodások

Létrehozva:

Airbnb kulcsszéfek egy ház kapuján Budapesten a VII. kerületben a Síp utcában | Fotó: Turbéky Eszter / MTVA/Bizományosi

Az airbnb-rendszerben kiadható napok számának korlátozását szeretné elérni a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

További javaslatuk, hogy egy magánszemély legfeljebb három lakást adhasson ki egyszerre.

Munkacsoportot állított fel a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) azután, hogy egy rendeletmódosítás lehetővé tette a közösségi szálláshely-szolgáltatás szabályozását az önkormányzatoknak. Javaslataikat közleményben foglalták össze.

Az ágazat képviselői szeretnék elérni, hogy dolgozzanak ki informatikai megoldást a turisztikai ügynökséggel, ami lehetővé teszi, hogy kizárólag érvényes NTAK regisztrációs számmal lehessen regisztrálni az online közvetítő platformokon, valamint egy regisztrációs számmal csak egy egységet lehessen hirdetni.

Mint írták, az online közvetítő általi idegenforgalmi adó (ifa) beszedésre és befizetésre van példa más európai városokban ezzel láthatóvá válna az összes szereplő, az adóelkerülés, a működési engedély nélküli üzemeltetés pedig ellehetetlenülne.

Javaslataik szerint épületenként és városrészenként is korlátozni kellene a kiadható lakások számát, hasonlóan az V. és VI. kerületi szabályozáshoz. Tiltani kell bizonyos számú napnál kevesebbre a lakások kiadását, példaként említik, hogy New Yorkban, 30 napnál nem lehet rövidebb időre kiadni lakást.

A járvány miatt moratóriumot javasolnak 1-3 évre az új működési engedélyek kiadására. A működési engedély kiadásának feltételeit ugyanakkor szigorítani javasolják, így ahhoz kötelező, határozott idejű társasházi hozzájáruló nyilatkozatot írnának elő, bizonyos évenkénti megújítással. Előírnák az engedélyhez a 24 órás elérhetőséget és a parkolóhely-megváltást is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink