Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az ország tesztje

Létrehozva:

Naponta ülésező operatív törzs, külön kormányzati honlap, előzetes tervek az egészségügyi kapacitások mozgósítására, és legfőképpen viszonylag kevés fertőzött. Ez a koronavírus-világjárvány eddigi magyarországi mérlegének kedvező oldala.

Az már nyugtalanítóbb kérdés, vajon a kormányzati propagandagépezet képes-e az ügyhöz méltó felelősségérzettel kezelni az egészségügyi válsághelyzetet?

A kormánypropaganda egyik fő beszállítója azonnal olyan közvélemény-kutatási eredményt produkált, amelyben a koronavírus miatti aggodalmat pontosan bemérték a migrációtól való szorongás alá. Éppen annak megfelelően, ahogyan a miniszterelnök rangsorolta a problémákat néhány nappal korábban egy interjúban, mondván a migráció fontosabb ügy a koronavírusnál.

Senki nem vonja kétségbe, hogy Magyarországon létezik az egészségügyi szakértelem egy járvány kordában tartására. A kérdés inkább az információk áramlásának és az erőforrások pontos rendelkezésre állásának megszervezése. Kásler Mikós miniszter levezetése szerint például a kapacitás-átcsoportosítások egy – ma még távoli – fázisában akár arra is sor kerülhet, hogy egy időre felfüggesztik a tüdőtranszplantációs műtéteket.

Aggasztóak azok a hírek is, amelyek szerint a háziorvosok nem kapnak folyamatos és naprakész tájékoztatást arról, mit kell tanácsolniuk a hozzájuk fordulóknak. Még különösebb, amikor a kórházból vizsgálat nélkül hazaküldött, holott a fertőzésgyanút saját maguk jelző állampolgárokról, a tömegközlekedésen utazó és közös kórteremben elhelyezett lehetséges fertőzöttekről, vagy az itt élő külföldiek nyelvi akadályok miatti nehézkes tájékoztatásáról, ellenben hatósági egzecíroztatásáról olvasni.

A magyar kormány tesztje most arról szól, elő tud-e állítani mást is, mint a központosított és politikai igény szerint szabott információt, egy olyan helyzetben, amikor minden szereplőnek, a hétköznapi embereknek is, a legfrissebb és legpontosabb tájékoztatásban kellene részesülniük.

Az egész ország érdeke, hogy a kormány átmenjen ezen a teszten.

Legnépszerűbb cikkeink